Några av företagen inom svensk pappersindustri kommer att få erbjudande om att tillverka tredje generationens solceller på papper, skriver Nordisk Papperstidning.
Det är företaget NLAB Solar som lämnat in patent på framställning av ogenomskinliga solceller, som bl a kan appliceras på pappersliknande material, som nu hoppas att det går att använda pappersindustrins processer.
Giovanni Fili.
– Affärsidén är att exportera fabriker på licens, men att ha kvar strategiska researchcentra i Sverige, säger Giovanni Fili, VD för NLAB Solars.
Konceptet handlar om sk Dye Sensitised Solar Cells, färgsensiterade solceller, som till skillnad från kiselbaserade solceller inte är i behov av något direkt solljus för att vara effektiva. De alstrar energi även i dis och mulet väder tack vare att de är uppbyggda av färgad titandioxid i stället för kisel som halvledare.
De kan alltså anpassas till de ljusförhållanden och temperaturer som de ska användas i, vilket gör att de fungerar även inomhus.
Solcellerna kan idag göras så tunna som 0,05 millimeter och NLAB Solar kan trycka upp extremt tunna skikt i multilagerstruktur med fem-tio solceller med hjälp av vanligt screentryck.
Då solcellen appliceras på plast eller folie är vikten på den ca 400 gram per kvm, men materi-
alen som solcellerna kan applicera på är närmast obegränsade. Om solceller nu kan appliceras på pappersliknande material talar vi om ännu mindre solceller.
Tekniken kan sänka elkostnaderna enormt per producerad watt, samtidigt som uteffekten ökar.