3D-print för veganska alternativ

3D-print för veganska alternativ

Publicerad
2022-12-26
Skribent
Redaktionen
Ämnen
3D-print

Intresset för alternativ till riktigt kött, fisk och skaldjur ökar kraftigt och det är med 3D-print, som man vill lösa det.

Till hela styckdetaljer tillsätter man därför mykoprintein, som på grund av sin naturligt fibrösa textur är av stort intresse. Fast det är fortfarande en stor utmaning, att 3D-printa dessa. Därför har nu svenska Mycorena och österrikiska Revo Foods startat ett samarbete. Målet är att utforska möjligheterna, att 3D-printa veganska alternativ för fisk och skaldjur.
Genom att kombinera mykoproteinets köttliknande egenskaper, med de obegränsade formningsmöjligheterna som 3D-printing erbjuder, är det möjligt att utveckla ett helt nytt segment med realistiska köttsubstitut.

Ska minska glappet
Målet är att minska glappet mellan animaliska och icke-animaliska produkter, för att i större utsträckning möjliggöra övergången till konsumtion av köttalternativ.

– Vi har alltid varit intresserade av 3D-printing av livsmedel och såg, att genom att skapa ett utskrivbart material av mycelium, skulle vi kunna öppna nya dörrar för fantastiska och unika produkter, säger Paulo Teixeira på Mycorena.
– Med den här teknologin är möjligheterna för textur och form på en helt ny nivå, i jämförelse med nuvarande köttanaloger. De enda begränsningarna är i fantasi, inte i processmetoder.

Producera vid behov
Jämfört med mer traditionella produktionsmetoder, som formsprutning eller extrudering, har 3D-printing överlägsna fördelar i att kunna skapa komplexa produkter, med mer realistiska egenskaper och bättre munkänsla. Vidare eliminerar det behovet av kostsamma verktyg och kan minska, både behov av lagringsutrymme och tidsåtgång genom möjligheten att producera vid behov istället för i parti.

– Vi är väldigt glada, att äntligen kunna presentera vårt samarbete med Revo Foods, säger Kristina Karlsson på Mycorena.
– Vi tror, att vi kan skapa några riktigt unika produkter tillsammans, som kommer göra det enkelt för konsumenter att njuta av fantastiskt goda fisk- och skaldjursprodukter på ett hållbart och nyttigt sätt.

Både 3D-printing som teknik och mykoprotein som material är heta trender inom FoodTech. Kombinationen av de båda är ett helt nytt utvecklingsområde, som ännu väntar på att utforskas ordentligt.