3D-printar en hållbar kajak

3D-printar en hållbar kajak

Publicerad
2022-12-28
Skribent
Redaktionen
Ämnen
3D-print

I ett svenskt projekt, finansierat av Bioinnovation, har man lyckats 3D-printa en hel kajak. Kajaken, som består av återvunnen plast som förstärkts med träfibrer från svensk skog, öppnar upp för tillverkning av fler biobaserade och cirkulära produkter.
Projektet drivs av kajaktillverkaren Melker of Sweden, i samarbete med Rise.

– Mixen är oerhört intressant. En ny slags träfiber, från Biofiber Tech, gör att vi kan använda biobaserad råvara och återvunnen plast, som sällan används i produkter med hög kravbild, säger Pelle Stafshede, VD på Melker of Sweden.
– 3D-printing i ett stycke innebär en snabb, flexibel och kostnadseffektiv tillverkning. Tekniken öppnar för mer designfrihet och en kundanpassad produktion. Vi ser den som en självklar del, i en biobaserad och cirkulär tillverkning av vattensportprodukter.

Inom loppet av några år kommer de 3D-printade kajakerna finnas på marknaden och det man gör just nu, är att ta fram prototyper till hälften av kostnaden.