Ullstrumpans renässans

Publicerad
2013-01-10
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Reportage

Strumpan är inte längre bara en strumpa, utan den har allt mer blivit en del i ett medvetet klädesval; en detalj som ska matcha helheten och som också ska präglas av stil och mode, kvalitet och känsla. Titta bara på Team Putte från Vetlanda; de som vann Körslaget 2012 och som matchade sina gula eller svarta kläder med svarta eller gula strumpor för att skapa kontrast, uppmärksamhet och lite glädje.

Anna Inganäs och Kerstin Schultz-Käcker

Anna Inganäs och Kerstin Schultz-Käcker

En som kan strumpor är Anna Inganäs, ägare och VD till Cai AB, som är en av landets strumpfabriker. Det är hon som uppmärksammade mig på Team Puttes strumpstrategi. Fast strumpor har förekommit i musikaliska sammanhang tidigare. Redan i mitten av 1700-talet skrev Carl Michael Bellman Epistel 68, som börjar med strofen; Movitz, i afton står baln. I den sista versen sjunger han om just ullstrumpan och ullstrumpor är man specialist på hos Cai.

Bra för foten
Ull är ett naturligt funktionsmaterial i textila sammanhang med hög fuktupptagning och fukttransport. Det håller en jämn temperatur, vilket betyder att ullen värmer vid kyla och svalkar vid värme. Som om inte det var nog, kan vi också berätta att ull har en smutsavvisande och antibakteriell förmåga och är brandtåligt.
– Vi importerar vårt ullgarn från Österrike, som i sin tur tar sin ull från Sydafrika och Sydamerika. Det beror på att den ullen dels håller högsta kvalitet, dels förekommer inte mulesing där; det vill säga bruket att klippa bort hud kring analöppningen på fåren, berättar Anna Inganäs.
– Det förekommer tyvärr på andra håll och motiveras av att det ska förebygga angrepp från blåflugor, men det är ett djurplågeri.
Allt garn hos Cai är också Ökotex-certifierat. Något som säkerställer att garnet inte innehåller koncentrationer av hälsoskadliga ämnen, som kan vara farliga för människors hälsa.

Inte bara ull
Nu tillverkar Cai inte bara ullstrumpor, även om det är det stora flaggskeppet. Här förekommer också exempel-
vis bomull, som är ett lätt och behagligt material att ha nära kroppen. Det handlar om ekologiskt odlad bomull, som växer i olika jordmåner utan tillsatser av kemikalier och ger även varierande nyanser i färgerna beroende på var och när den plockas.
– Ett annat naturmaterial är bambu, som är ett nytt fantastiskt material med fibrer som gör den högabsorber-
ande. Fibrerna kommer från Asien, men vi köper själva bambugarnet från Turkiet. Garnet är även antibakteri-
ellt, vilket minimerar dålig lukt, förklarar Anna Inganäs.
– Materialet är mjukare än bomull och mer miljövänligt då inga kemiska tillsatser används vid odlingen.
Även modal, som tillverkas av cellulosa från bl a gran, används i produktionen. Modalfibern absorberar snabbt fukt och har antibakteriella egenskaper och liknar i mångt och mycket bomull.

ullstrumpans_renassans (3)

Moderna material med möjligheter
Naturmaterial i all ära, men även de moderna materialen fyller bra och viktiga funktioner. Det rör sig om kemiska fibrer från exempelvis olja, väte, klor eller kväve. Fiber som har högre torkförmåga än naturgarnerna och används därför som funktionsmaterial.
Ett sådant material är akryl, som är mjukt och behagligt och liknar ull. Coolmax är ett mjukt, luftigt material som lätt släpper ut kroppsfukten. Här finns elastiska elastan eller lycra, som är formstabilt och följsamt.
Eller outlast, som är svett- och temperaturreglerande och absorberar överskottsvärme genom PCM; Phase Change Material. Metoden bygger på mikrokapslar av paraffinvax, som, enkelt uttryckt, lagrar värme när det är varmt och frigör värmen när det blir kallt.
Polyamid och polypropylen är två andra förekommande garnfiber, som har flera positiva egenskaper, inte minst är de väldigt slitstarka.

Strumpor för allt
Nu är strumpor så mycket mer än bara en skoutfyllnad eller ett fotöverdrag. Det finns fin-, vardags-, arbets- och sportstrumpor; till och med ridstrumpor. Det finns ankel-, vrist-, vad- och knästrumpor. Det finns enfärgade, tvåfärgade och flerfärgade strumpor. Det finns flätad strumpa och ribbstickad strumpa. Det finns rutiga strumpor och randiga strumpor. Det finns strumpor med motiv eller logotyper. Det finns faktiskt hur mycket strumpor som helst; för alla smaker och ändamål.
En strumpa kan ha frottésula, som ger ökad andningsförmåga och har en stötdämpande effekt. Strumpan kan också ha stretch över vristen för att den ska hålla sig på plats eller resår runt foten med ungefär samma funktion. Den kan ha tå- och/eller hälförstärkning med eller utan halkskydd.
Med andra ord; en strumpa är inte bara en strumpa. Den säger så mycket mer om vem du är, vad du bryr dig om och vad du vill prioritera. Man kan nog säga; visa mig dina strumpor och jag ska berätta vem du är.

Katalog 2011-2012

Katalog 2011-2012

Strax utanför Mjöbäck
Allt började i den lilla byn Inganäs, strax utanför Mjöbäck i knallarnas landskap, Västergötland. Här fanns
Carl-Axel Inganäs, som arbetade som stickare på en strumpfabrik i just Mjöbäck. Han hade en dröm om att starta något eget. Med tiden blev han gift och far till sonen Björn. Då tyckte han att tillfället var det rätta.
Eftersom han hade lite rötter från Värnamotrakten, visste han att den gamla skolan i byn Hånger stod tom och tillsammans med fru och barnet samt vännen och arbetskamraten Åke Johansson flyttade de dit och satte upp en strumpfabrik. Företaget fick det självklara namnet Cai AB efter Carl-Axel Inganäs. Året var 1946.
– Farfar var säljaren, medan Åke Johansson, som lever än i dag, var den teknikkunniga av de två, säger Anna Inganäs.
– Skolan, som numera är församlingshem, blev snart otillräcklig och på 60-talet byggde man en ny fabrik, fortfarande i Hånger.

Elden förstörde allt
På pingstdagen 1981 slog blixten ner och tände eld på hela byggnaden och förstörde allt; ingenting fanns kvar.
– Jag var bara elva år då, men jag har förstått att det blev en fruktansvärt tung period för både farfar och pappa, berättar Anna Inganäs.
– Farfar ville nog helst lägga ner, medan pappa Björn ville gå vidare och satsa.
Efter sommaren flyttade man i alla fall in i ett gammalt missionshus med utedass och startade på nytt igen med maskiner, som man fått köpa av andra strumpfabrikanter. Redan drygt ett halvår senare kunde man flytta in i nybyggda fabrikslokaler på Värnamovägen; ljusa, fina lokaler som man håller till i än i dag.
– 1986 byggde vi ut produktionsdelen och 12 år senare byggde vi ut kontoret, säger Anna Inganäs.
– År 2000 byggde vi ett lager tvärs över gatan, eftersom vår tradingverksamhet var ganska omfattande då.
Carl-Axel Inganäs dog 1992, men fram till dess styrde han med fast hand över verksamheten i både stort och smått.
– Pappa hade nog inte samma frihet att välja som jag och vår generation har haft. Det togs för givet att han skulle arbeta i företaget och underordna sig sin pappas, min farfars, ambitioner och starka vilja.
– Ett tag arbetade han på SIDA och skulle 1970 få en utlandsplacering i Zambia, men då var mamma gravid med mig och de valde att stanna hemma. De flyttade tillbaka till Hånger och pappa började på fabriken igen.
1975 blev Carl-Axel Inganäs sjuk och måste trappa ner, varför sonen Björn tog över som VD. Trots det fortsatte han att vara på fabriken och satte sin prägel på den vardagliga verksamheten; en erfarenhet som både Björn och Anna lärt sig mycket av.

ullstrumpans_renassans (1)

Generationsskifte i etapper
Anna var, som de flesta barnen i familjeföretag, med i fabriken nästan dagligen och ville hon utöka fickpengen så fick hon arbeta för det på lov och helger. Under sina gymnasieår, var hon ett år i USA som utbytesstudent; annars har hon i stort sett varit Hånger trogen hela sitt liv.
Ett par år efter studenten hade hon ett vikariat på en lokal bank, men det blev ingen fast anställning; 1992 satte finanskrisen stopp för det.
– Jag tänkte att jag kan hjälpa pappa och mamma lite på fabriken ett tag och började där i mars 1992 och idag skriver vi oktober 2012 och jag är fortfarande kvar, säger Anna Inganäs.
– Något som jag är glad för och trivs med.
År 2004 blev Anna VD för Cai AB, som en första etapp i en planerad generationsväxling. Hennes pappa Björn flyttade då ut från fabriken, för att Anna skulle få fria händer att sköta verksamheten efter eget huvud och på eget ansvar.
Tre år senare; 2007, blev Anna ägare till bolaget.

Växlande verksamhet
Under 1990-talet hade Cai AB sina högsta försäljningssiffror, mitt under pågående lågkonjunktur. Kunderna behövde bra, billiga produkter och tradingverksamheten tog fart.
– Idag ser verkligheten inte ut på samma sätt. Kunderna behöver oss inte i samma utsträckning som tidigare, utan många gör sina egna beställningar och inköp i Sydostasien direkt, påpekar Anna Inganäs.
– Fast det finns en tendens att plocka hem produktionen till Sverige igen och det av både miljö- och kvalitets-
skäl, men också att det blir dyrare där borta.
Sortimentet är inte bara strumpor. Tittar man i katalogen hittar man både skjortor och underkläder, mössor och kepsar, handledsvärmare och svettband, handskar, halsdukar och reflexvästar; till och med mobilfodral.
År 2011 hade Cai AB 14 medarbetare och en omsättning på nästan 15 miljoner kronor. Idag har man något färre anställda, men räknar med ungefär samma omsättning. Bara man har tur med vädret.

Anna Inganäs

Anna Inganäs

Kyla som lockar
För en strumptillverkare är kalla vintrar lika viktiga, som regniga somrar är för en paraplyfabrikör.
– Vi hoppas på kylan och på att konsumenterna i allt högre utsträckning börjar se strumpan som ett angeläget plagg med funktioner och effekter. Vi satsar hårt på produktutveckling både vad gäller utseende, mode och kvalitet, funktioner, säger en förhoppningsfull Anna Inganäs.
– Vi har vår egen strumptillverkning och får då total kontroll på miljö, kvalitet och kostnader. Vi siktar in oss på arbete och profil som målgrupper.
Viss tradingverksamhet med strumpor förekommer när det gäller riktigt stora serier med specifika krav på låga priser eller liknande. Dessutom är mycket av tillverkningen och tradingen sk private brands; dvs det synliga varumärket som strumpan säljs under är något annat än Cai.
– Happy Socks har varit duktiga på att sätta strumpan på kartan och hjälpt även oss andra att presentera strumpan som mer än en strumpa. Det har varit jätteviktigt, poängterar Anna Inganäs.
Cai AB är med på PRomotion Expo, två gånger om året och på Arbetsmiljömässan. Vid sidan av den egna katalogen är det de huvudsakliga marknadsaktiviteterna. Just nu har man också funderingar på att återuppta deltagandet på Formex.

Ändrade konsumtionsmönster
Cai AB är med i PWA/SBPR och därmed säljer man bara till återförsäljare, inte till slutkund. Man har ingen egen e-handelslösning, men man utesluter inte heller att en gång i framtiden kanske titta närmare på det.
– Vi ser att konsumenternas köpmönster förändras och att utvecklingen av handel över Internet kommer med stormsteg, menar Anna Inganäs.
– Det är otroligt viktigt att vi följer vad som sker och det i en ständig dialog med våra kunder. Det handlar om en balansgång mellan pris och service.
Det här med balansgång är något som Anna Inganäs lär vara riktigt duktig på. Sedan drygt sex år tillbaka är maken Magnus produktionsansvarig på företaget.
– Vis av erfarenheterna från problemen mellan mamma och pappa, så har vi pratat igenom det noga och kommit överens om att inte ta hem jobbproblemen och inte ta hemmaproblemen till jobbet, säger Anna Inganäs.
– Det fungerar alldeles utmärkt, det är viktigt att gemensamt dra gränserna.
Nu blir det inte bara jobb för Anna Inganäs. Hemma finns döttrarna Selma, 13 år och Hedda, 11 år. Den äldsta ägnar sig gärna åt dans, medan den yngsta satsar på bl a scouting, tennis och innebandy. Själv har mamma börjat en buggkurs och gått med i en kör; förmodligen mer inspirerad av Team Putte än av Bellmans Epistlar.

ullstrumpans_renassans (2)

Text/foto; Lars Knapasjö