Esska flyttar hem sin produktion

Publicerad
2013-01-07
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Print & mer

I tider av företagskriser, varsel och nedläggningar är det ganska ont om nyheter av en mer positiv karaktär. Bara det skulle kunna vara en anledning till att skriva om plastföretaget Esska i Lidköping, som nu flyttar hem hela sin produktion av nappar från Sydostasien.
Esska-flyttar-hem-sin-produktion
Ett annat skäl att skriva om det, är att det är ACP Systems AB
i Borås, som gjort det möjligt, genom att konstruera en produktionsenhet som gör en produktion i Sverige lönsam.

Egentligen började det hela för ett par år sedan med en diskussion om en maskin som skulle göra tampotryck på några av Esskas produkter. I dialogen växte det så småningom fram tankar och idéer på att skapa en helautomatisk maskin för produktion av nappar.

-Alla projekt kring automation är spännande och utmanande, säger Fredrik Unell, VD för ACP Systems AB.
-Just det här projektet är enastående roligt, eftersom det visar att en väl genomtänkt och optimalt rationell automation kan skapa en eftertraktad lönsamhet. En lönsamhet så bra att produktionen i låglöneländer kan flyttas tillbaka till Sverige.

Fredrik Unell

Fredrik Unell

BPA-fria produkter
AB Robert Schmitz har länge tillverkat babyartiklar. Man har funnits sedan år 1904 och från början av 1950-talet har man en egen produktion av babyprodukter med varumärket Esska. Företaget startade i Eskilstuna och 1966 flyttade man till större och bättre anpassade lokaler i Lidköping, där man fortfarande håller till.

I dag tillhör Esska en av de större aktörerna på den svenska marknaden för babyprodukter som t ex sugnapp-
ar, diflaskor, dinappar, haklappar och drickmuggar, med egen produktion i Lidköping.

-Produktutveckling är något vi prioriterar tillsammans med ett gediget säkerhetstänkande som löper genom hela vår verksamhet. De senast åren har vi satsat mycket på design och nya BPA-fria material, förklarar Torbjörn Holm som är platschef för Esska i Lidköping

Esskas produkter hittar man i alla butikskedjor inom dagligvaruhandeln och i många butiker inom baby-
fackhandeln.

En napp var 4:e sekund
Happy Silicon är Esskas nyaste napp, som har en väl ventilerad sköld som förhindrar hudirritation kring munnen. Nappen är alltid rättvänd, tack vare den symmetriska formen. Sugdelen är i ren silikon, som inte ändrar form, inte åldras och är lätt att hålla ren.
Happy-nappen finns i åtta olika transparenta färger och moderna motiv från kända designers. Den som vi såg testtillverkas i den leveransklara automatmaskinen hade ett Nalle Puh-motiv och var avsedd för en större svensk, internationell modekedja.

Alla Esskas nappar uppfyller Europa-standarden EN-1400 och är BPA-fria.

-Automatmaskinen till Esska, som vi på ACP konstruerat helt och hållet själv, bygger på tre robotar. Nummer ett lägger upp skölden, nummer två trär sugsilicon-delen genom skölden och nummer tre sätter dit nappförslutningen. Sedan görs det ett 5-färgstryck av ett motiv, berättar Fredrik Unell.
-Faktum är att maskinen spottar ur sig en napp var fjärde sekund och då har den också blivit dragtestad vid den sista stationen i maskinen.

Vid fullskaleproduktion kommer maskinen att automatiskt plocka undan var 300:e napp för en stickprovs-
kontroll, eftersom företaget, dvs Esska, har rigorösa krav på kvalitet och säkerhet.

Billigast är inte bäst
Esska, liksom ett stort antal andra tillverkande företag, har under många år lagt ut sin produktion i låglöne-
länder för att pressa kostnaderna och klara konkurrensen. Fast även om man varit mån om att ha höga krav och noggranna kontroller när det gäller arbetsmiljö, kvalitet, säkerhet mm, så är det nog så att billigast inte kan vara bäst.

Genom att flytta hem hela produktionen till Sverige får Esska nu full kontroll på allt; från råvarukvalitet, leve-
ranstider och priser till HR/CSR, produktionssäkerhet och kostnadseffektivitet. Enbart de minskade transport-
erna, läs närproducerat, ger ett kraftigt bidrag till miljön.

Från nappar till transpondrar
ACP Systems erbjuder totallösningar åt sina kunder och arbetar från idé till komplett utrustning. Från enskilda maskiner till integrerade lösningar för line-produktion. Allt från provtryckning och projektering till idrifttagande, utbildning och service.

– Vi vänder oss till tillverkningsindustrin samt reklamindustrin som ser märkning/identifiering som ett värdehöjande moment för sin produkt, säger Fredrik Unell.
– Vi bygger maskiner från enklaste enfärgsmaskiner till högteknologiska CNC-styrda maskiner med ett oändligt antal automationslösningar för den specifika kundens produktion. Grundtanken är att utgå från en standardmaskin i rätt storlek för att sedan anpassa denna till den specifika kundens behov.

Under rundvandringen i ACP-lokalerna ser vi en maskinprototyp som gör enfärgstryck på kapsyler; den här gången för Arlas Yoggi drickyoghurts välkända runda plastflaskor. Lite längre bort står en maskin som matas med standardbrickor med olika artiklar som ska få ett 6-färgstryck; den här gången handlar det om transpon-
drar för broar, vägtullar mm.

Det pyser, dunkar, svischar och skramlar, men det är ganska sköna ljud, nästa som lite musik om man betänker att det kan vara vad som krävs för att öka lönsamheten.

Text – Lars Knapasjö
Foto – Eric Windahl

FAKTA
Bisfenol A, vanligen förkortat BPA, är ett ämne som bl a används för att tillverka vissa plastsorter som är vanliga i många vardagliga plastföremål. Studier har visat att BPA är hormonstörande vid låga doser.
Bisfenol A används huvudsakligen som råvara vid tillverkning av polykarbonatplaster och epoxyplaster. Av dessa plasttyper kan man t ex göra nappflaskor, CD- och DVD-skivor, skyddslack inuti konservburkar och tandfyllningsmaterial.

EU beslutade i november 2010 att förbjuda användning av BPA i polykarbonatplast i nappflaskor.