Plåten som slår det mesta

Publicerad
2012-10-17
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Reportage

Det enklaste hade förstås varit att fråga; vad Range i Rangefabriken AB egentligen betyder. Går vi till engelsk grammatik, vilket ligger nära till hands, så kan Range som substantiv står för räckvidd, spektrum eller register, men även för betesmark och till och med spis.
Som verb ska det tolkas som att ställa upp eller sträcka på sig. Kanske har vi svaret där, för är det något man på Rangefabriken gör för sina kunder, så är det att ställa upp. Kundernas uppskattning gör det väl naturligt att vilja sträcka på sig. Fast nästa gång kanske vi ska ställa frågan i alla fall.

Rangefabriken

Rangefabriken arbetar i princip uteslutande med tillverkning och försäljning av aluminiumplåt till de tillver-
kande leden inom främst skylt- och byggindustrin. Aluminium är en mjuk lättmetall, som är silvrig till grå i färgen. Den är en mycket god ledare för både värme och elektricitet, men är inte ferromagnetisk. Aluminium är ett grundämne med atomnummer 13. Det är den vanligaste metallen i jordskorpan och det tredje vanligaste grundämnet i jordskorpan, efter syre och kisel.

Det började i Svalöv
Själva utvecklingsarbetet med det som sedermera blev det registrerade varumärket Range Lackaluminium, började redan för 7-8 år sedan. Till historien hör att Lars Odeldahl, som är pappa till Alexander och Jonathan, under 90-talet hade ett företag tillsammans med hustrun Mona. Verksamheten bestod bl a av att man importerade och sålde lackerad aluminiumplåt till skyltindustrin.

Nu faller inte äpplet långt från päronträdet och i mitten av 2000-talet köpte Alexander Odeldahl ett litet företag; Svalövs Industrilack i akt och mening att lära sig mer om just omlackering och olika material. Verksamheten tog så smått fart och hösten 2009 flyttade man till nya fabrikslokaler med lack- och konverteringslinje vid Järnvägsgatan i Svalöv.

Året därpå kunde man notera en kraftigt ökad produktion och därmed utvecklade man ett logistikkoncept med egna leveransbilar. Förra året tecknade man ett avtal med Lindab Sverige AB, som exklusivt distribuerar Rangefabrikens produktserie Range Indugrade (0,9 mm) till plåtslagerier och annan industri inom främst bygg och konstruktion.

Rangefabriken
Lars Odeldahl och Jonathan Odeldahl.

Range är helt unik
Det är helt unikt att på korta ledtider kunna leverera individuellt kulörlackerad aluminiumplåt, som klarar av att bockas, falsas och efterbearbetas utan att färgen faller av eller krackelerar. Därför är också Range en helt unik produkt på den svenska marknaden.

– Det här var inte helt lätt för oss att utveckla på rätt sätt, säger Lars Odeldahl.
– Den aluminiumplåt, som vi importerar från bl a Tyskland och Italien kräver en speciell förbehandling och förses sedan med en exklusiv coating, som vi varit med att utveckla tillsammans med aluminiumproducen-
terna.

När Range-plåtarna levereras till Svalöv från exempelvis Novelisverket i tyska Göttingen, kommer de i pallar om vardera 1 ton. Här lackeras de, antingen i förekommande basfärger eller beställda kulörer enlig RAL-kartan.

– Våra färger är speciellt framtagna, för att klara kraven på Range-kvalitet, berättar Jonathan Odeldahl, som är ansvarig för inköp och produktion på Rangefabriken.
– Det betyder att vi också måste beställa våra unika pulverfärger i vissa mini-kvantiteter, för att säkerställa kvaliteten. Det här utvecklingsarbetet har tagit tid, men har samtidigt gett oss önskade egenskaper och en oslagbar hållbarhet på produkterna.

Vad är RAL
För alla som inte känner till RAL, kan vi berätta att RAL är ett färgsystem, som utvecklades år 1925 av RAL Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeichnung e.V. för att skapa ett enkelt system för att visa olika kulörer.
Det började med 40 kulörer, men är numera över 200 i det som kallas RAL Classic och ännu fler i det som kallas RAL Design.

RAL betyder Reichsausschuss für Lieferbedingungen. Med RAL menas vanligen RAL Classic, där kulörerna betecknas med ett fyrsiffrigt nummer. Bland RAL-kulörerna finns, till skillnad från NCS-kulörerna, bl a fluorescerande färger. Vidare säger RAL-koderna, till skillnad från NCS-koderna, inget om hur färgen ska blandas, även om de numera i alla fall är systematiskt ordnade.

Rangefabriken

Risk för vattenpenetrering
Innan Range-sortimentet fanns att tillgå, köpte plåtslagaren in sin plåt, åkte till exempelvis bygget och tog mått, tillverkade sina plåtdetaljer och åkte till bygget igen för att prova in dem. Därefter var det dags att beställa lackering, vilket kunde ta ett tag och sedan prova igen, justera och eventuellt om- eller kompletteringslackera. Det här tar oerhört lång tid och fördyrar produktionen på ett kostsamt sätt.

Om man sedan klippte i lackfärgen eller borrade hål för monteringen, så uppstod lätt en vattenpenetrering mellan lackskikt och plåt. Något som leder till att korrosion uppstår och färgen flagnar.

Ett par av hemligheterna med Range är att plåten består av en legering som inte korroderar. Den skyddslack-
erade baksidan förhindrar kontakt med andra metaller. En unik primer säkerställer optimal färgankring och undanröjer risken för att färgen börjar flagna.

Korta ledtider, snabba leveranser
Rangefabriken säljer stora mängder vit, bandlackerad aluminiumplåt, men är ensam i norden om att kunna tillhandahålla bockbara plåtar i olika färger.

– Range är ett system som består av olika typer av prelackerad aluminium vars egenskaper tillåter efterbear-
betning utan att färgskiktet påverkas, säger Lars Odeldahl.
– I Range-programmet ingår såväl vita våt- och bandlackerade plåtar från coils eller rulle, som 100-tals pulverfärger i den skyddade tillverkningsprocessen som är Range-sortimentets signum. Den levereras med en lätthäftande plastfilm, som skyddar under konvertering och transport.

Range Wetpaint 0500 (1,5 och 1,8 mm) med korrosionsbeständig 5005-legering är en vit standardplåt för bl a skylt- och uppmärkningsändamål. Medan Range Wetpaint Print är speciellt framtagen för screen och UV-printing och ger utmärkt fäste för tryckfärgerna.

Det är de korta ledtiderna i samband med leverans och möjligheterna till tidsbesparing hos tillverkarna, som gör Range så eftertraktat hos kunderna.

– Vi kan leverera allt från 100 kg till omkring ett ton direkt till kund på ett par dagar, poängterar Jonathan Odeldahl.
– Tidigare sålde vi via återförsäljare, men det gör vi inte sedan ett par år och vi märker en positiv respons från kunderna. De får direkt svar på frågor om produkterna och hanteringsmetoder. De får bättre kontroll på leveranser och upplever en större trygghet.
– Samtidigt som det blir enklare för oss att sälja – det blir en win-win-situation för bägge parter.

Rangefabriken
Jonathan Odeldahl

Lindab – ett spännande samarbete
Lindab Sverige AB utvecklar, tillverkar, marknadsför och distribuerar produkter och systemlösningar i tunnplåt och stål för förenklat byggande och bättre inomhusklimat. Verksamheten bedrivs i tre affärsområden; Ventilation, Building Components och Building Systems.
Produkterna kännetecknas av hög kvalitet, montagevänlighet, energi- och miljötänkande samt levereras med en hög servicegrad, vilket sammantaget ger ett ökat kundvärde. I Sverige har Lindab 20 filialer över hela landet och mer än 200 säljare.

Koncernen omsatte nära sju miljarder kronor år 2011 och är etablerad i 31 länder med ca 4 300 anställda. Huvudmarknaden är yrkesbyggande, som svarar för 80% av försäljningen, medan bostäder står för 20% av försäljningen. Under 2011 stod den nordiska marknaden för 46%, Central- och Östeuropa för 23%, Västeuropa för 28% och övriga marknader för 3% av den totala försäljningen.

För en tid sedan fick Rangefabriken tillfälle att presentera Range-sortimentet för ett antal försäljnings- och inköpschefer på Lindab och mottagandet blev mycket positivt.

– De blev mycket intresserade av Range, inte minst med tanke på förutsättningarna för rationell produktion av specialdetaljer, korta leveranstider, bockbarheten och skyddsplasten, berättar Jonathan Odeldahl.
– Det ledde till ett intressant samarbetsavtal.

– Tack vare avtalet med Lindab inom sektorerna plåtslageri och bygg tillförsäkras nu marknaden en rikstäckande service och tillgång till Range Indugrade, påpekar Lars Odeldahl.
– På så sätt exponerar vi ett omfattande program av färdiglackerad och skyddsplastad aluminiumplåt för tillverkning av färgmatchande och hållbara byggdetaljer mm.

Lindab har sitt huvudkontor i Båstad med samma gatuadress som Rangefabriken; Järnvägsgatan – fast nr 41 istället för 1. Vid tillfället för intervjun var Alexander Odeldahl, som är försäljningsansvarig, ute på en norrlands-
turné tillsammans med delar av ledningen för Lindab.

Rangefabriken

Explosionen på Sign
För snart tre år sedan avbröts abrupt samarbetet med Rangefabrikens dåvarande ensamdistributör till skylt- och uppmärkningsindustrin. Då var omsättningen ca 4 miljoner kronor och man beslutade sig för att börja om från början och kämpa.
Året därpå, 2010, var omsättningen ca 8 miljoner kronor och efter ytterligare investeringar räknar man med att 2011/2012 (brutet räkenskapsår från 0109 till 3108) nå drygt 20 miljoner kronor.

– Signmässan i Kista hösten 2011 blev en dundersuccé för oss, berättar Lars Odeldahl.
– Det var vår tredje mässa, men den första där vi sålde i egen regi och vi fick en otrolig respons från både stora och små kunder. Man förstod produkten och potentialen i att kunna arbeta mer rationellt med en högkvalitativ produkt.

Ungefär samtidigt beslutade man sig för att placera en säljare/kontaktperson i Stockholm och uppdraget gick till Pierre Ohlsson, som har fullt upp med både beställningar och leveranser.

– Sedan dess har vi haft ett otroligt tryck i produktionen och vi kan konstatera att det finns mycket att hämta på den svenska marknaden, menar Jonathan Odeldahl.

Investeringar för framtiden
Den investering, som gjorts, är ett inköp av en Iveco Stralis, som är ett av de modernaste fordonen på lastbilsmarknaden. Den tar ca 18 ton och kostar drygt en miljon kronor. Samtidigt ska man ha i minne att den nuvarande produktionen på Järnvägsgatan uppgår till 300 ton per år.

– Ett effektivt distributionsprogram är A och O för att vi snabbt ska kunna serva kunderna och det fordrar kunniga, serviceinriktade chaufförer, en modern fordonspark och ett leveransschema som optimerar möjligheten till korta leveranstider över hela landet, säger Jonathan Odeldahl.

Det som dessutom diskuteras, är att bygga en helautomatisk produktionslinje för 5-6 miljoner kronor – något som samtidigt skulle öka produktionskapaciteten 4-5 gånger. Då kan man också ana att siktet är inställt även på andra marknader än den inhemska och att det kan finnas ett behov av att utöka lokalerna.

Rangefabriken

Att sträcka på sig
När framtiden diskuteras, kommer självfallet samtalet in på framtidens produkter. Det talas om matta Range-färger och om Range-plåtar med bakteriehämmande yta.
Om specialmaterial för screentryck och UV-printing. Om helt obehandlad aluminium för bl a profilbokstäver – fast en sak är klar; det handlar i första hand om Range och i andra hand om plåt och i tredje hand kommer ingenting.

Efter ett besök i det speciella färglagret med de speciella Range-färgerna möter vi en tyskregistrerad långtradare med släp och får veta att det är dagens leverans av 22 ton Range-plåt.
Det var då vi kom på att vi aldrig frågade om vad Range betyder, men vi bestämmer oss för att det betyder; sträcka på sig. För visst har Rangefabriken något att visa upp som man ska vara stolt över.

Text; Lars Knapasjö
Foto; Eric Windahl