Under hösten 2011 arrangerades i Berlin för första gången någonsin Military Tattoo, en internationell militär-
musikfestival. Inte mindre än 22 av världens bästa militärorkestrar och körer samlades, med allt från pukor och trumpeter till säckpipor, för att spela framför en mycket spektakulär kuliss: en tredimensionell reproduktion av Brandenburger Tor, uppförd på insidan av Berlins O2 Arena.
Rekordproduktion
Kulissen var 25 meter hög, 38 meter bred och 8 meter djup. Den bestod av 13 ton byggnadsställningar och 2 200 kvm tyg. Tyget hade tryckts av O & H Sieb- und Digitaldruck GmbH med säte i Schutterwald på rekordtiden 10 dagar med HP Scitex LX600.
– Vi är vana vid snäva tidsramar för större evenemang, förklarar Dr Martin Roswag, chef på O & H Sieb- und Digitaldruck GmbH.
– Vad som var ovanligt i det här fallet var att med full täckning skriva ut en så stor struktur på en så kort period. Utan en extremt tillförlitlig skrivare hade det helt enkelt inte varit möjligt. Produktionen var tvungen att pågå dygnet runt, det fanns absolut inget utrymme för misstag.
– Det stod klart från början att den enda industriella skrivaren till det här jobbet var HP Scitex LX600 industriell.
Tyg med skärpa
Under planeringen kring den tredimensionella kulissen av Brandenburger Tor stod det klart att den skulle bestå av Decotex-tyg, som kännetecknas av sin låga vikt, fina elasticitet och utmärkta vidhäftning. Materialet ger enastå-
ende skärpa i detaljer och vitalitet i färgerna, framför allt när det kombineras med HP Latex-teknik.
Det fanns även andra frågor att lösa innan scenproduktionen kunde påbörjas. En speciell kamera användes för att fotografera hela Brandenburger Tor, för att göra det möjligt att producera en verklighetstrogen återgivning från hundratals enskilda bilder.
Nästa steg var att kunna överföra denna stora mängd data till de enskilda längderna av Decotex-tyget.
– Det här var en speciell utmaning med den omfattande datamängd som det handlade om. Vi behövde inkludera fastställandet av de markeringar som är nödvändiga för att sy ihop materialet, vilket är avgörande för monteringen, förklarar Martin Roswag.
Tryckte på nätterna
Fördelningen av markeringarna skedde med hjälp av Adobe Photoshop och skrivaren Roll. En RIP PC omvandlade filen till ett exponerbart rutnät av pixlar som sedan överfördes till skrivaren.
– Lyckligtvis får mycket av nätuppdelning plats på HP Scitex LX600 själv, vilket sparade mycket handläggningstid, bekräftar Roswag.
En annan stor fördel var skrivarens förmåga att klara 100-metersrullar. Det innebar att man kunde ladda rullarna i slutet av arbetsdagen och lämna skrivaren igång över natten och på helgerna.
Sammanlagt trycktes 25 änddelar av varierande storlek med HP Scitex LX600. Den största var runt 20 meter lång och 6 meter bred. Den bestod av tre längder som hade sytts samman på O & H. Varje rulle skars efter tryckning och motsvarande delar syddes ihop. Längderna rullades sedan upp i rätt ordning för snabb montering på plats. Ett arbete som krävde en militär noggrannhet och precision.
Minskar svinnet med 90%
Hela jobbet trycktes med vattenbaserat HP Latex-bläck, som bidrar till att minska driftskostnaderna, eftersom ingen särskild ventilation är nödvändig. Bläcket är vattenfast och ger inga utsläpp, vilket gör det idealiskt för inom-
husbruk, där lukten annars kan vara ett problem.
Såväl uppdragsgivaren som Tattoo-besökarna imponerades av överensstämmelsen mellan kulissen och verklig-
hetens Brandenburger Tor.
– Just den exceptionella kvaliteten berodde till stor del på huvudrengörarna av engångstyp, som HP Scitex LX600 var utrustad med, säger Martin Roswag.
Tidigare var de regelbundna rengöringarna av skrivhuvudena ett jobb mer eller mindre för ingenjörer. Utskrifts-
kvaliteten kunde bli sämre och produktionstiden blev längre. Med HP Scitex LX600 har utskriftskvaliteten varit perfekt, tryckkapaciteten optimal och avfallet har minskat med 90%.
– Det gör att projekt som Berlin Tattoo blir allt roligare för oss, avslutar Martin Roswag.