Det världsomfattande plotterprogrammet SignCut Suite har denna höst fått ett antal nya tillägg, bl a SignCut Boxmaker. Det är utformat för att alla med en skärplotter, ska ha möjligheten att göra egna förpackningar.
Text: Elmer Törnquist
Enligt tidigare rapporter förväntas den globala marknaden för kartongförpackningar, vara värderad till närmare 41,3 miljarder dollar vid utgången av 2026.
– Tittar man ut i världen, så märker man att det används väldigt många förpackningar och kartonger av olika slag idag, förklarar Kjell Jansson, grundare och VD på Whisque Graphics, som utvecklar SignCut.
– Vi vet, att det finns ett behov och en efterfrågan hos många företag, att kunna designa egna, kundanpassade förpackningar.
Exempelvis nämner Kjell Jansson, att det kan handla om småskalig tillverkning av förpackningar till kosmetika, viner, köksredskap och annat. Det kanske till och med är som så, att någon behöver en personlig förpackning som en pensions- eller julgåva.
– Det blir mycket trevligare, när man ger bort eller får något, som har en trevlig och snygg förpackning, fortsätter Kjell Jansson.
Automatisk omräkning
Redan från början har man laddat mjukvaran med ett 30-tal förpackningsformer; rektangulära lådor, koniska förpackningar, stjärnformade boxar, oktogoner med lock och givetvis även klassiska kvadratiska paket, liksom konvolut och liknande.
– När man öppnar Boxmaker i SignCut, visas initialt de olika modellerna i form av småskisser, berättar Kjell Jansson.
– Då väljer man en passande modell och fyller i de mått som man vill ha. Programmet är ganska smart, för det kontrollerar att de angivna måtten verkligen är möjliga och får plats på angiven arkstorlek.
Låt oss utgå från att vi behöver en förpackning, som är 25 cm lång, 18 cm bred och 7 cm hög.
– I förhandsvisningen får man en uppfattning, om hur stora de olika delarna blir. Man ser tydligt bigningslinjer, passmärken, vilka ytor som lämpar sig för grafik och vilka delar som är upp och ner, fortsätter Kjell Jansson.
Programmet räknar automatiskt fram utfallen, skärbanor och det som heter push-out-cut, vilket är en slags perforering. Självklart skapas även broar, vilket förhindrar att arken inte faller isär under urskärning.
– Till sist trycker man bara på knappen Create och bilden importeras in i SignCut, förklarar Kjell Jansson.
Design i valfritt program
Om man ska printa mönster på sin förpackning, kan man exportera filen till SignCut Draw; vilket är det egna programmet för vektorgrafik. Givetvis har man sett till att det även går att exportera till program som Adobe Illustrator, CorelDraw, InkScape samt Affinity Designer.
– Det är även så finurligt att texten på de olika sidorna är orienterad, efter hur designen ska printas på förpackningen och var man kan limma, förklarar Kjell Jansson.
– Viktigt att poängtera är även att programmet inte är knutet till någon specifik maskin. Beroende på vilken plotter man har, kan man ställa in vilken typ av skärverktyg som ska användas.
Välutvecklad programvara
Plotterprogrammet Signcut har utvecklats i över 30 års tid och idag finns mjukvaran på 19 språk, med kunder i över 120 länder. Vidare är programmet en del av produktportföljen Signcut Graphics Suit, som dessutom innehåller; Spooler, Draw och Graphic Tracer.
– Vi har lagt in över 80 000 högklassiga clipart-bilder i Signcut och vi har stora planer på att utveckla fler tillägg. Tanken är att användaren ska klara det mesta av sina behov vid skyltproduktion med vårt program, avslutar Kjell Jansson.
I Screen&Marknaden nummer 8/2020 skrev vi ett reportage om företaget bakom produkterna; Whisqu Graphics. Klicka här för att läsa det.
…