Fristads och Elis lanserar tillsammans   (foto: Fristads)

Fristads och Elis lanserar tillsammans

Publicerad
2022-12-21
Skribent
Redaktionen

I en satsning på fler miljömärkta arbetskläder, släpper tvätteriföretaget Elis nu tre nya kollektioner. Först kommer två kollektioner av varselkläder, som är framtagna av arbetsklädestillverkaren Fristads.
Dessa är miljödeklarerade enligt EPD; Environmental Product Declaration, som tar hänsyn till materialet, konstruktionen, tillverkningen och även leveransen.

– Det känns fantastiskt, att vi kan lansera två miljövarudeklarerade varselkollektioner på ett år, till den här stora gruppen av professionella användare, säger Lena Bay Højland på Fristads.
– Vi fortsätter att arbeta med EPD, som på ett mycket transparant sätt visar plaggens totala påverkan på miljön. Bra arbetskläder ska skydda användaren, men inte på onödig bekostnad av miljön.

Den nya kollektionen är tillverkad i 4-vägsstretch, från biobaserade och återvunna material.

Egen kollektion med trikå
Till detta lanserar Elis även en efterfrågad trikåkollektion, i fluorescerande kontrastmaterial. Tröjorna tillverkas av bomull och återvunnen polyester, med en kvalitet som, enligt företaget, gör att plaggen håller extra länge i en industriell tvättprocess.

– Vår definition av hållbar textil innebär, att produkten är miljömärkt eller att den innehåller minst 50% hållbara fibrer, säger Annica Paulsson Haglund, produktchef för arbetskläder på Elis.

Senast 2030 ska Elis enbart köpa in textilier, som uppfyller dessa kriterier. Det är ett ambitiöst hållbarhetsmål, då den andelen var 30% under år 2021. Det spelar dock stor roll, vilken typ av textilier det handlar om. Medan lakanen oftast är miljömärkta, är arbetskläderna det i mer begränsad utsträckning. Än så länge.