I nästan två sekler, var arbetskläder i klassiskt mollskinn, normen för europeiska arbetare. Det svenska bolaget L’Usine Bleue, som är specialister på fransk workwear, återintroducerar nu mollskinn på marknaden.
Detta gör man med en kollektion, av ekologiskt mollskinn, tillverkad i samarbete med oberoende fabrikörer i Frankrike. Kollektionen har inspirerats av Clair Lesieur, en släkting till Vincent Tallec, grundaren av L’Usine Bleue.
Ett traditionellt tyg
Mollskinn är ett uråldrigt, mycket tättvävt bomullstyg med anor från Rom. I nästan två sekel var byxor, skjortor och overaller i blått mollskinn, de traditionella arbetskläderna för miljontals europeiska arbetare. Fast när syntetiska material började användas, glömdes mollskinnet bort och försvann från fabriksgolven.
Mullvadens betydelse
Efter att man vävt tyget, borstas och klipps baksidan, vilket ger en slät och mjuk yta. Då tyget påminner om mullvadens mjuka päls, fick det namnet moleskin. Om man försvenskar ordet blir det mollskinn, vilket är mullvadsskinn på engelska.
Tyget är slitstarkt och nästan helt vindtätt och ovanligt varmt i förhållande till sin tjocklek. Trots det, andas tyget bra. Den mycket täta ytan skyddade arbetarna mot stick, skrap och vassa kanter. Många svetsare bar gärna mollskinn, eftersom svetslopporna studsade av.