Hans recept på framgång   Stefan Högberg

Hans recept på framgång

Publicerad
2022-11-21
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Reportage

Vi har tagit oss till den östgötska staden Motala och mer specifikt står vi just nu, på Vintergatan 22.

På adressen huserar grossistföretaget Sign Nordic AB, med VD Stefan Högberg i spetsen. Här har man fullt fokus på skylt- och displayprodukter.

Text: Elmer Törnquist
Foto: Lars Knapasjö

Det är inte bara den östgötska älven Motala ström, som ringlar sig ut från orten och vidare längs landskapet. Härifrån levereras även diverse olika former av exponeringsprodukter, till runt 1 000 skylt-, tryckeri- och profilföretag i hela Sverige.

– Det är nu 16 år sedan jag startade Sign Nordic och under den här tiden har vi i stort sett vuxit varje år. Fast då bortsett från ett omsättningstapp år 2019-2020, berättar Stefan Högberg.
– Däremot gjorde vi ett rekordår 2021 och med som det ser ut nu, verkar vi göra ytterligare ett rekordår i år. Det är egentligen helt galet, vad vi har mycket att göra.

Från den 1 300 kvm stora huvudbyggnaden går det lastbilar, med leveranser i princip varje dag. Lägg till det faktum, att man även har ett externt lager på 800 kvm, ungefär 200 meter söder ut.

Ett säkert produktsortiment
Med de totala lagerutrymmena, fogar man över ca 2 100 kvm. Här bereder man plats för ett 100-tal produkter. Allt från klassiska gatupratare, diverse olika skyltställ och eventbord, till LED-ljuslådor, reklamtält och alla tillbehör, som kan tänkas vara praktiska.

– Visst, det kanske inte är ett jättebrett sortiment. Istället har vi valt att lägga fokus på att ta hem bra kvalitetsprodukter, fortsätter Stefan Högberg.
– Det är produkter, som kunderna vill ha och behöver. Vi vet att de säljer och de säljer väldigt bra.
– Sedan finns det självklart utvecklingsmöjligheter, som att exempelvis börja importera nya produkter. Det ska vi ta tag i, när tillfälle ges.

Det är till och med som så, att en del av kunderna beställer hem vissa produkter flera gånger i veckan.

– Det är självklart kul, att återförsäljarna säljer ordentligt och ofta, men om man vet, att man brukar mycket av en viss typ av produkt, varför köper man inte hem en pall istället, frågar sig Stefan Högberg.
– Det är ingen kritik i sig, men det skulle bli billigare för kunden och hela leveranskedjan skulle må bättre av det, tror jag.

Även om prisbilden skulle ändra sig, är en sanning säker idag. Det inte är många, som vill sitta med egna lager hemma, för man vet faktiskt inte om och hur marknaden kommer ändra sig i dagens läge.

Stefan Högberg

Inom en överskådlig framtid
Då är det ändå bra, att Sign Nordic har dessa enorma utrymmen för lagerhållning av varor – som man vet säljer. För man vet aldrig, när en kund ringer och vill beställa 2 000 roll-ups. Faktumet är, att Stefan Högberg nu funderar på, att det kan vara dags att utöka ännu mer. Både gällande lager och personalstyrkan.

– Grejen är den att vi är tre, som jobbar heltid här, plus att vi hyr in personal som kan komma och lasta av varor, när vi får våra leveranser, förklarar Stefan Högberg.
– Vi skulle även behöva utöka den ordinarie personalstyrkan, med kanske en eller två till, för att hinna med allt här.

– Vi strävar självklart efter att ha en god arbetsmiljö här och om vi ska fortsätta ha det, behöver vi få in en till medarbetare.

En grej som Stefan saknar, är att kunna åka ut och göra kundbesök i större omfång igen. Det ligger på priolistan, när tid återigen finns.

Står på stark mark
Det lutar nämligen åt att Sign Nordic gör ännu ett rekordår. Under fjolåret toppade omsättningen på 33 miljoner kronor. I år kan det bli ännu högre, om det fortsätter att rulla på i samma takt.

– Sedan får vi självklart se vad som händer, efter årets riksdagsval blev det först lite lugnare och mer avvaktande på marknaden, fortsätter Stefan Högberg.
– Som företagare behöver man ha lite is i magen, för det kan släppa väldigt fort. Likväl som det kan vara lugnt länge.

– Vi har turen, att vi har en bred kundbas, som alla jobbar i den här branschen. Därför är vi inte lika konjunkturkänsliga heller.

Det kommer alltid vara någon, som ska trycka något, eller någon annan som ska informera om något annat. Kanske ska en tredje ha ett event? Oavsett vad, kommer branschen som helhet att klara sig igenom det mesta.

– Titta bara hur det gick under pandemin. Visst, det var lugnt ett par veckor och vi fick permittera personalen. Sedan smällde det till igen och det skulle upp information och skyltar överallt, konstaterar Stefan Högberg.

Grovjobbet gjordes då
För 16 år sedan var det dock en annan visa. Melodin som hördes då, var det brummande ljudet från bilmotorn och de trevliga samtalen med nya, potentiella kunder.

– När jag startade Sign Nordic, satt jag i bilen nästan hela tiden. Jag tror, att jag besökte nästan varenda skyltfirma, från Sundsvall i norr till Ystad i söder, berättar Stefan Högberg.
– Kalendern var i princip fullbokad varje dag. Jag minns även, hur jag satt med Gula sidorna, för att hitta rätt typ av företag att boka in möten med.

En bra kombination
Det var lite så man gjorde på den tiden och även om Stefan redan hade en del erfarenhet från branschen, innebar det inte att han fick jobb och kunder serverade på silverfat.

– Jag var säljare på Sign Master, eller Zone Systems som det heter idag, innan jag startade det här. Även om många redan visste vem jag var, så var de något avvaktande att byta eller skaffa en till leverantör, säger Stefan Högberg.
– De flesta vill ha en stabil leverantör. Man vill veta, att företaget finns kvar imorgon och i övermorgon. Så det tog ändå ett tag, att bygga upp den kundbas vi har idag.

Som tidigare nämnt, så finns det på priolistan, att Stefan Högberg vill åka ut på kundmöten i större omfattning igen.

– Jag försöker dock kombinera mina kundbesök geografiskt, med handbollsmatcher där Redbergs IK spelar, förklarar Stefan.
– Då blir det jobb på dagen och match på kvällen.

Stefan Högberg och handbollsspelaren Anderas Palicka

En sport som betyder
Handbollen ligger Stefan Högberg varmt om hjärtat. Som ung spelade han back i Vadstenalaget Strå IF, fram till 15-års åldern. Därefter begav det sig till VHF; Vadstena Handbollsklubb, där han spelade tills han var 25 år gammal.

– Efter det la jag handbollen lite åt sidan. Eller ja, fram tills grabbarna började intressera sig för handboll i alla fall. Sedan tränade jag dem tills de fyllde 16 år, säger Stefan Högberg.

Det märks att han är stolt över sina två söner Ludvig och Anton Högberg, som båda två blev antagna till riksidrottsgymnasiet för Handboll i Göteborg. Med tre års mellanrum.

– Ludvig spelar idag vänstersexa i Redbergs IK och han kan leva på handbollen, samtidigt som han läser på universitet i Göteborg, fortsätter Stefan.
– Vi får se om han tar nästa steg ut i Europa snart. För andra grabben, Anton, blev handbollen nästan för mycket till slut. Han var kanske en av Sveriges största talanger förut, men nu har han andra drömmar.

Stefan är tydlig, med att han är stolt över dem båda, oavsett vilken väg de väljer att ta i livet. Även om en sport är kul, passar inte ett liv i elitsport alla människor. Ett liv som då nästan endast består av att träna och spela, sova och äta.

Ludvig Högberg

Andra faktorer
En utspridd kundbas ger god trygghet i bolaget, som för övrigt är AAA-certifierade. Fast det finns andra faktorer, som kan spela en avgörande roll.

– Prisökningarna på frakten är ett orosmoln, som hänger över oss. Förra året kostade en liten container ca 20 000 kronor att ta hem, nu kostar samma container närmare 90 000 kronor, säger Stefan Högberg.

Båtfrakt för en stor container är ännu högre. Där har man sett en ökning från drygt 38 000 kronor, till dagens 185 000 kronor.

– Det påverkar alla i ledet; oss, våra återförsäljare och slutkunderna. Alla drabbas på något sätt, men jag är ändå tacksam över att alla är så förstående, fortsätter Stefan Högberg.

Inte bara frakten
Dock ska man veta, att det inte bara är frakten som påverkar det hela. Även de stigande råvarupriserna spelar en viss roll.

– Produkterna blir självklart dyrare att tillverka, vilket har bidragit till ett ökat kostnadstryck för våra fabriker, säger Stefan Högberg.
– Samtidigt kan jag tycka, att det är bra med prisökningar, så länge det gynnar produktionspersonalen.

– För när vi ser, att våra producenter har fina arbetsförhållanden i sina fabriker och kan ge bättre betalt till de anställda, då är vi helt med på det.

Fler beställer färdigt
Även om priset har ökat en del, så skulle inte Stefan säga att affärerna har minskat. Bara under sommaren märktes det, att det fanns ett stort uppdämt behov på marknaden.

– I takt med att man kunde anordna mässor och event igen, samt innan valet, har vi haft ett otroligt tryck i orderboken, säger Stefan Högberg.
– Vi har exempelvis sålt extremt mycket av beachflaggor, mässbord och partytält i år.

Här märker man också av en förändring på marknaden. Av alla partytält man säljer, beställs närmare 80% färdigprofilerade från fabrik.

– Då sublimeras tälten av fabriken och det tar ca två veckor, från att vi får originalet från kunden, tills att vi kan leverera dem från oss, förklarar Stefan.
– Samtidigt är det inte bara vi, som säljer partytält i den här branschen, så det gäller att vi ständigt är på tårna och kan leverera snabbt, har hög servicenivå och är tillmötesgående med kunderna.

Det, om något, är sannerligen ett recept på framgång. I en bransch som präglas av trevliga, hjälpsamma människor, så känns det som att Stefan Högberg kommer vara kvar här livet ut. Så länge han får gå och se en handbollsmatch, lite då och då i alla fall.