Årets skyltpris går till …   (foto: Marcus Stenberg)

Årets skyltpris går till …

Publicerad
2022-11-09
Skribent
Redaktionen

I början av september presenterades vinnarna i årets upplaga av Svenska Skyltpriset. I kategorin Enstaka Skyltar, var det konstnären Carola Grahn, som tillsammans med skyltbolaget FocusNeo, vann med skylten Kämpa.
Det vinnande bidraget går att finna i byn Ruskola, utanför Övertorneå i Norrland.

I skylten, eller konstverket, är ordet kämpa skrivet och upplyft, utan utropstecken. Här har man avslutat med en punkt istället, vilket ger en sammanbiten och allvarlig uppmaning till betraktaren.

– Projektet med Carola Grahns verk, har varit spännande att genomföra och vi tycker, det är mycket roligt att ett konstverk erhåller ett pris i Svenska Skyltpriset, säger Magnus Näslund, VD på FocusNeo.
– Vi arbetar ofta tillsammans med konstnärer, i projekt innehållande ljuskonst i offentliga miljöer. Där kan vi bidra med kunskap och tekniska lösningar, som förstärker intrycket av skylten.

Uttrycket; Kämpa., sammanfattar ett strävsamt förhållningssätt, till livet och relaterar till det omgivande, vackra och något karga, landskapet. Den vinnande skylten är uppförd med LED-teknik, som ger en neonkänsla och skapar en kontrast, till den tornedalska glesbygden.

Andra kategorier
Förutom den ovannämnda vinsten, tog Skyltgruppen och Paloma hem priset för Årets Rekonstruktion. Här var det Hasselbackens ljusportal, på Djurgården i Stockholm, som fick ett mer hållbart intryck med LED-lampor.
För årets skyltkoncept var det skyltföretaget Your Signs, som skapade ett sofistikerat intryck till belysningsbutiken Occhio, på Grev Turegatan 19 i Stockholm. Vinstutdelningen skedde den 6 september.