Trollhätteföretaget som satsar på framtiden   Mikael Minkkinen (foto Fredrik Pommer-Adler, Studio Dalsland)

Trollhätteföretaget som satsar på framtiden

Publicerad
2022-10-24
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Reportage

Profilåterförsäljaren Exite New Wave Profile i Trollhättan satsar stenhårt, allt för att stå rustade för framtiden.

Text: Elmer Törnquist
Foto: Fredrik Pommer-Adler, Studio Dalsland

Nu flyttar man in i helt nyrenoverade lokaler; som mäter hela 650 kvm, samtidigt som ett nyförvärv nyligen gick i lås, av en verksamhet för lasergravyr.

– Vi gör allt det här, för att stärka den befintliga verksamheten och ökar samtidigt möjligheterna, för vad vi kan erbjuda kunderna, förklarar Michael Minkkinen, delägare och VD på Exite.
– Att företaget har gått nästan oförskämt bra under pandemin och allt elände är också skönt.

Det är faktiskt så. Arbetskläder, profilprodukter, bildekor och olika typer av skyltar, har vuxit ordentligt och det är dessa, som man sålt så mycket mer av. Detta, tack vare ett starkt och bra team på fem heltidsanställda; Michael Minkkinen, Robert Johansson, Elias Hammar, Daniel Andgren och Andrea Carlberg.

Bredare erbjudande
Under sommaren förvärvade man inkråmet; verksamheten och maskinerna, av bolaget Märkvärdig AB. Det innebär, att man numera erbjuder lasergravyr, direkt på plats.

– Vi är det enda profilbolaget, som har lasergravyr in-house, här i trakterna och det ger oss nya möjligheter. Det är många som är intresserade av det och vill veta mer, fortsätter Michael Minkkinen.

Förutom maskiner för lasergravyr, har man dessutom investerat i andra maskiner, som underlättar den dagliga verksamheten. Exempelvis har man plockat in en Epson SC-F2100; en maskin för DTG- och DTF-tryck, samt en Obelisk Foamplotter; en frigolitskärare.

– Det här blir superbra komplement till den ordinarie maskinparken, för nu kan vi även göra egna transfer och profilbokstäver. Ledtiderna blir minimala, säger Michael.

Det finns planer och idéer på fler maskiner, men det är inget som man kan ta tag i just nu. Fullt fokus ligger nämligen på att göra sig hemmastadda i de nya lokalerna på Kardanvägen 12, där man äntligen kan samla verksamheten.
Nu har man plats för en stor utställning, kontor, lagerutrymmen och givetvis, maskinerna. Tidigare har maskinparken fått ligga i en extern lokal, då de 165 kvm man hade på Grafitvägen 23, inte räckte till.

Ett öga för talanger
Man skulle nästan kunna tro, att Michael har ett öga för talanger. Innan skridskoåkaren Nils van der Poel vann sina OS-, VM- och SM-guld, hade Exite satsat ordentligt på att han skulle bli vinna både världsmästerskapen och Olympiska Spelen.

– I sin ungdom hade han redan vunnit junior-VM, men det var långt innan alla visste vem han var. Jag hade en känsla, av att hans senaste satsning skulle slå väl ut, berättar Michael Minkkinen.

Att Nils sedermera skulle sätta två nya olympiska rekordtider och en ny världsrekordtid, i hastighetsåkning på skridskor, var bara strössel på glassen.

– Vi har ett antal andra projekt på gång också, med lokala förmågor som vi tror kan ta sig riktigt långt. De är duktiga, unga idrottare, som verkligen visar att de har vad som krävs, förklarar Michael.

Förutom de sporttalanger man sponsrar, stöttar man den lokala idrotten och då, främst ungdomar. Dessutom är man partner till ett antal andra event. Här kan exempelvis nämnas golftävlingen Älvsvingen och rullskridskotävlingen Alliansloppet.

Framtiden ser onekligen ljus ut för Exite och teamet, som vill fortsätta växa på organiskt, på ett förnuftigt sätt. Kanske får vi se två nya talanger i personalen snart.