Festivalen Way Out West arrangerades i Göteborg den 11-13 augusti och här, hade volontärarbetare på sig uttjänta arbetskläder från vården i Göteborgs stad, insamlade av tvätteribolaget Elis.
Dessa blev sedan en kollektion, som designades av Stina Randestad.
– Inom Elis arbetar vi för att alla textilier, senast 2030, ska vara hållbara. Med det menar vi; certifierade, resurseffektiva och producerade av återvunna, ekologiska, regenererade material, säger Caroline Düberg Martinsson, hållbarhetssamordnare på Elis.
– Samtidigt ska all textil vi väljer att kassera, återvinnas eller återbrukas. Projektet är en del av lösningen, för hur vi uppnår detta mål.
Har mer att ge
Totalt sett fick Elis in över 100 000 plagg, till följd av att ett treårigt avtal med Göteborgs stad löpte ut.
– Det är högkvalitativa textilier som, även om de tvättats väldigt många gånger, har mer att ge, säger Linda Nilsson, marknadschef på Elis.
– Vi letar alltid efter nya sätt att återanvända våra produkter och att få se dem, som arbetskläder på Way Out West, är verkligen spännande.
Av dessa 100 000 plagg, tog designern Stina Randestad och Elis fram 100 plagg, vilket motsvarar totalt 50 uppsättningar.
För uthyrning i framtiden
Det är i närliggande Borås, som man har sytt upp kläderna, vilket skedde hos XV Production. De plagg som dessutom blivit försedda med ett tryckmotiv, har fått det från Vividye i Göteborg.
Sistnämnda har utvecklat ett textilbläck, som är borttagningsbart. Det innebär att man kan byta ut motiven och logotyperna på plaggen, för att sedan hyra ut dem till andra evenemang i framtiden.
– Planen är att kläderna nu ska kunna turnera under det kommande året och göra nytta på andra event. På så sätt förlänger vi loopen på plaggen ytterligare, säger Anna Lindgren på Science Park Borås.
.