Vinnande förpackningskoncept   (foto: PIDA)

Vinnande förpackningskoncept

Publicerad
2022-09-23
Skribent
Redaktionen

När vinnarna i BillerudKorsnäs förpackningstävling PIDA skulle koras, var det tre elever från Brobygrafiska som tog hem guldet.

Herman Rydholm, Sofi Hansson och Julia Abrahamsson hade inspirerats av växten Venus flugfälla och skapade konceptet Bite Botanical Bitters.

– Vi är chockade. Det var en riktig överraskning, eftersom att vi hade tänkt jobba med en pyramidform först, men den blev lite färglös. Vi kom då att tänka på Venus flugfälla, som har både form och färg, säger Herman Rydholm.

Konceptet innehåller smaksättare för drinkblandningar. Juryn motiverade vinsten med kommentaren;

– Detta var häftigt. Det är lekfullt och sprudlande med färg och form, som verkligen fångar vår uppmärksamhet. Väldigt snyggt utvecklat ifrån en inspirationskälla, till en helt unik förpackning.

Herman Rydholm, Sofi Hansson och Julia Abrahamsson

Flera priser
Utöver förstaplatsen, delade man även ut fler priser. Baserat på graden av innovation, var det konceptet Armardillo; en bältdjurs-inspirerad solskyddsförpackning från Moa Nilsson, Kristin Tebelius och Jenny Malmfeldt, vid Brobygrafiska, som vann.
Det mest användarvänliga förpackningskonceptet vanns av Fýri och skapades av Anja Jarochenko och Linnea Byström, vid Linköpings universitet. Det mest hållbara konceptet var Bareo, skapad av Fady Tuma och Teo Simsson, vid Mittuniversitet.

Internationell tävling
Under PIDA möts designelever på högskolor, från sju olika länder, för att tävla mot varandra med kreativa förpackningslösningar. Tävlingen organiseras som fem separata events: Frankrike/Belgien, Kina, Storbritannien, Sverige, USA och Tyskland/Österrike.
Vinnarna av Gold Award vid respektive event möts sedan i den stora finalen; Grand Final, vid Luxe Pack Monaco i oktober. Briefen i år lyder; It’s a Wild Life. Eleverna uppmuntras att ta inspiration från naturen och förädla sina idéer till innovativa förpackningskoncept.