Skärning som underlättar   Nicklas Jensen och Tommy Andersson

Skärning som underlättar

Publicerad
2022-08-29
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Reportage

Genom nylanserade tillägg för skärborden från Elitron, känner man att företaget står stabilt och starkt inom automation.

Vi träffar Tommy Andersson, global affärsutvecklare på Elitron sedan den 1 mars, vars uppdrag är att utveckla nya marknader för skärmaskinerna, på den globala marknaden.

– Samtidigt ska vi också växa inom befintliga marknadssegment och historiskt sett, är vi väldigt starka inom förpacknings- och displayindustrin, mode- och skoindustrin samt generell industri, berättar Tommy Andersson.
– Vi ska ni ha stort fokus på att stärka oss inom visuell kommunikation, tillsammans med våra distributörer och säljagenter, på respektive marknad.

– I och med att jag både bor och utgår från Sverige, kommer jag jobba tätt tillsammans med Convertec AB; som är både distributör och serviceorganisation i de nordiska länderna. Vi har stort fokus på att växa inom visuell kommunikation.

Tommy Andersson förklarar, att bordet vi står bredvid, kan vara en av marknadens stabilaste plotterskärare.

– Det är väldigt robusta maskiner och just den här, en Elitron Kombo SDC+, har en stark stålbas och väger drygt 5 ton, säger Tommy Andersson.
– Totalt har vi utrustat bordet med 36 vacuumzoner, som täcker en yta om 3 200 mm. Troligtvis har vi marknadens bästa vacuumfunktion.

Ovanför bordet finns även det patenterade systemet; Seeker System, som tar ögonblicksbilder av arbetsytan och direkt, hittar samtliga markeringar och påbörjar skärningen omedelbart.

Nyheter som snabbar upp
Nyligen lanserade man både en ny staplare och en ny matare, vilket gör arbetet mer automatiserat. Fast det som kanske är mest intressant, är det faktum att man lanserar nya skärverktyg.

– Först har vi den nya DL45, som kommer revolutionera skärning av tjockare pappskivor, som exempelvis Reboard och Swedboard, säger Tommy Andersson.

Det Tommy Andersson syftar till, är det faktum, att alltid tidigare när man skurit en V-skärning, så har man först skurit ena sidan och sedan gjort om det på andra sidan, fast i motsatt vinkel. Med nya DL45, som har två vinklade knivar, kan man alltså göra båda skärningarna, fast samtidigt.

– På så sätt dubblas hastigheten och knivarna är utformade, för att kunna gå ner och börja skära mitt i skivan, om man vill, förklarar Tommy Andersson.

Dessutom kommer företaget med en ny skärmodul, i form av en klinga eller en fast kniv. Verktyget kan skära i alla vinklar mellan 0 till 90 grader och underlättar för alla, som skär i tjockare material eller i olika vinklar.

Text/foto – Elmer Törnquist
Foto – Elitron