Med intresseväckande skrivare och produktansvariga experter visste gänget på Konica Minolta, hur man skulle locka in besökarna i montern.
Text/foto – Elmer Törnquist
Hur behåller man då dem i montern efter en heldag på mässan? Jo, med en barista i världsklass.
– Marcel här kan verkligen göra allt man kan tänkas komma på, när det kommer till kaffe och annat gott, berättar Carina Allfors, marknadsansvarig för PP/IP på Konica Minolta.
– Perfekt när man sprungit runt på mässan hela dagen och behöver lite energi igen. Fast de flesta kommer förbi, för att kolla på vår nya förpackningsmaskin och nya högvolymsmaskiner, med nya funktioner.
Carina Allfors har inte fel, för bakom myllret av människor uppenbarar den sig. I sann Konica Minolta-blå står inkjetprintern PKG-675i och tuggar produktprover. Det är nu Mikael Wennerberg, nordisk produktchef Industrial Printing på Konica Minolta, ser oss och kliver fram.
– Det här är första gången vi kan visa upp vår instegsmaskin i förpackningsbranschen på en svensk mässa, säger Mikael Wennerberg.
– Den är främst till för dem, som har mindre volymer och vill utveckla ett nytt affärsområde till den befintliga verksamheten. Man får ett bra fyrfärgstryck i två upplösningar; 600×1200 dpi eller 1200×1200 dpi.– Perfekt om man vill trycka on-demand, då den är väldigt snabb. I den låga upplösningen går det att printa 18 meter per minut och i den höga upplösningen får man fram 9 meter per minut.
Maskinen lanserades under fjolåret och redan nu har man fått ut två på den svenska marknaden; en hos Emballageteknik och en hos X-print. Ute i världen finns det fler och Mikael kan berätta, att många stora förpackningstryckare har fastnat för den, när de ska printa mindre och korta volymer.
Säkra kort
Självklart fanns även två av de snabba, arkmatade inkjetskrivarna i AccurioPress-serien på plats, tillsammans med olika maskiner för efterbehandling. Det är nu vi stöter på Erik Olsson, som är produktansvarig.
– Vår största digitalprinter, AccurioPress C14000, klarar att köra 140 A4-sidor per minut och så långa ark som 640 mm, berättar Erik Olsson.
– Dessutom har vi kopplat på en Plockmatic SD435; en efterbehandlare med dubbelhäft och trim på alla fyra sidor. Det gör att man kan printa ut färdiga landscape-böcker direkt på plats.
Just denna Plockmatic SD435 är faktiskt den första i världen, som visas på en mässa och den första installationen av den, finns hos Elvins Grafiska i Helsingborg.
Intresset för inkjetskrivarna är stort, bara under de senaste månaderna har Konica Minolta i Norden, sålt fyra nya i Norge och efter denna mässa, räknar man med att sälja många fler.
– C14000 är en typisk högvolymsmaskin, som ska stå och tugga hela tiden. Gärna att man kör kanske 60 miljoner tryck per år, fortsätter Erik Olsson.
– Sedan kan man självklart konfigurera maskinen på många olika sätt, beroende på vilken typ av jobb man ska köra, i vilken upplaga och om man vill trimma, biga eller häfta.
Läser av färgerna
Vi går vidare till en AccurioPress C12000, där man även kopplat på den eminenta IQ-501. Den scannar båda sidorna av arket, för att garantera exakt passning, på varje ark.
– Självklart läser den även av färgerna, om något ark hypotetiskt sett skulle vara missfärgat eller om det finns andra defekter, fortsätter Erik Olsson.
– Då korrigeras felet eller så tar den bort arket. På så sätt blir operatörens arbete betydligt mycket lättare. Det går även att få statistik på hur produktionen har gått och så kan man ställa in egna ICC-profiler.
Avslutningsvis stannar vi vid 7100-serien och tittar då på en AccurioPress 7090, som man har bestyckat med en enhet för visitkort. Den står och tuggar arken i ordentlig fart, skär ut och slutligen, trimmar visitkorten. Bara att börja dela ut helt enkelt.
.