Canon sätter ny standard   Jennifer Kolloczek, marknads- och innovationschef på Canon Europa

Canon sätter ny standard

Publicerad
2022-06-16
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Print & mer

Under några intensiva dagar i slutet av april kunde Canon äntligen lansera sin senaste, digitala tryckpress; imagePress V1000.

Det är en arkmatad tryckpress med några av de hittills mest avancerade teknikerna.

Text/foto: Elmer Törnquist

På plats i fabriken i Poing, utanför München, Tyskland inledde Hiro Imamura, marknadsdirektör på Canon, presseventet Make It 22. Detta följdes av en spännande föreläsning av framtidsforskaren Liselotte Lyngsø. Hon förklarade, vikten av att ha öppna sinnen, för alla möjligheter i framtiden.
Till slut dämpades belysningen långsamt och pulsen höjdes. Det var nu ridån föll och ImagePress V1000 uppenbarade sig på scenen. Med den nya skrivaren, vill Canon höja ribban och sätta en ny standard för produktionstryck.

– Nya imagePress V1000 höjer ribban för produktivitet och hanterar en mängd olika utskriftsmaterial, säger Matteus Celinski, landschef Production Printing på Canon Svenska.
– Vi har svarat på våra kunders behov genom att ta fram ett nytt designperspektiv för digitala tonerpressar och utvecklat innovativa sätt att lösa dagliga produktionsproblem.

Förbättrade tekniker
Exempelvis har man en ny överföringsteknik, som gör färgdistributionen jämn och eliminerar kladd, vid växling av media med olika ytvikter. En ny fixeringsteknik kontrollerar fixeringsbandets temperatur och ger en stabil printhastighet, på 100 sidor per minut.
Hastigheten gäller ytvikter från 52 till 400 g per kvm, inklusive både syntetiska och magnetiska media.

– Allt detta för att utskriftsverksamheter ska kunna jobba bättre, snabbare och ha en spännvidd, som erbjuder kunderna kreativa tryckta produkter, fortsätter Matteus Celinski.
– Vår imagePress V1000 har mängder av funktioner, som övervinner tryckeriernas gemensamma utmaningar, hanterar ett bredare urval av utskriftsjobb och bemöter krävande tidsramar.

Matteus Celinski, Canon Svenska

Produktivitet i fokus
Med den nya registreringskorrigeringen, uppges den nya pressen V1000 kunna hantera automatisk dubbelsidig utskrift, på ark upp till 1,3 meter. Skulle något förbrukningsmaterial ta slut, meddelas operatören direkt. Vilket minskar alla oplanerade stopp.
Lägg till det, att operatören även kan byta media och toner samt ta bort tonerspill, under pågående körning. På så sätt bibehåller man maximal produktivitet.

– Konsekvent hög produktivitet säkerställs och en mer automation ger högklassig utskriftskvalitet med minimala insatser, säger Matteus Celinski.
– På så sätt frigör vi operatörstid för våra kunder och deras expertkunskaper kan istället inriktas på att skapa mervärde för deras kunder och att utveckla verksamheten i nya riktningar.

Färgen kan kalibreras med ett knapptryck och efter fixering, kyler maskinen ner pappret direkt. Vilket ska resultera i optimal kvalitet och minimalt spill. Maskinen, som endast behöver 3 kvm i utrymme, finns tillgänglig från och med juni 2022.

Stort showroom
Efter den stora uppvisningen av den nya tryckpressen, bjöd man på en rundtur i fabrikens showroom. Här fanns det mesta från produktkatalogen uppställt och redo att visas. Samtidigt som det även kom busslaster med kunder, från Europas alla hörn och kanter.
Här visades bredden, med alla möjliga tänkbara lösningar för tryckerier. Den stora inkjet-printern VarioPrint iX-serien, som kan trycka ut 320 A4-sidor i minuten. För affisch-tryckare fanns givetvis även skrivare i ImagePrograf-serien på plats, med den speciella finessen att de kan trycka med fluorescerande bläck, vilket ger trycksaken en starkare lyster.
Givetvis fanns även flatbäddskrivare och rullskrivare i Arizona- och Colorado-serierna på plats för uppvisning, tillsammans med etikettskrivare i Canon Labelstream-serien samt flertalet produktprover runt om i lokalen. Det var en spännande upplevelse, att få se allt detta.