Förvärvet som hamnade i skuggan   Bengt Vahlberg, Filip Boman, Claes Lindell och Fredrik Unell på ACP Systems i Borås

Förvärvet som hamnade i skuggan

Publicerad
2022-05-16
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Reportage

Fast bara för ett tag – nu drar köpet blickarna till sig. Det handlar om det Boråsbaserade ACP Systems AB, som i februari 2020 förvärvade Coated Screens Scandinavia AB med säte i Skarpnäck, söder om Stockholm.

Ganska exakt samtidigt som pandemin slog till och restriktioner infördes och nyheten hamnade i skuggan.

Text – Lars Knapasjö
Foto – Elmer Törnquist/ACP Systems

Vi börjar med ACP Systems, som hittills huserat på Kilsundsgatan 10 i Borås, men som sedan drygt två år tillbaka även har en filialadress; Skarpnäcks Gårdsväg 10 i Skarpnäck. Företaget har funnits i närmare 40 år med huvudsaklig inriktning på olika typer av produktmärkning och textiltryck inom bl a tillverknings- och tryckindustrin.

– Vi bygger både standardmaskiner och specialmaskiner, berättar Fredrik Unell, delägare till och VD på ACP Systems.
– Oavsett förutsättningarna kan vi erbjuda skräddarsydda helhetslösningar med allt från idé till komplett utrustning, med önskad automationsgrad.

Årsomsättningen år 2020 låg på drygt 41 miljoner kronor, vilket är en ökning med nära 50% jämfört med årsomsättningen 2019 på 28 miljoner kronor. Idag har man 15 medarbetare i Borås och tre på Skarpnäcksfilialen; numera ACP Coated Screens.

– Det är det här som gör oss unika i Sverige; vi är en one-stop-shop. Våra kunder kan ringa ett nummer och vi kan leverera allt de behöver, fortsätter Fredrik Unell.
– Vi har maskinerna, färgerna, klichéerna, tampongerna och nu, tack vare systerbolaget ACP Coated Screens, har vi även screenramar, ramspänning och hela den baletten. Allt med egen tillverkning, för högsta flexibilitet och servicegrad.

Världen är liten
Den som grundade Coated Screens Scandinavia år 1988 heter Staffan Cedrenius och svarar nu med två medarbetare för verksamheten på ACP-filialen i Skarpnäck. Han berättar, att hans far – Bengt Cedrenius – på 1970-talet arbetade tillsammans med Lars Dahlin på Advance, som låg i Bergshamra, norr om Stockholm och som sålde maskiner, utrustning och förbrukningsmaterial till screentryckerier.
Det är samma Lars Dahlin som på 1980-talet startade en kundtidning som fick namnet; Screenmarknaden. Alltså den tidning som ni just nu läser i, fast den fick en smärre namnändring till Screen&Marknaden för ca 15 år sedan. Det i och med inriktningen som branschtidning för Print och Profil, Promotion och Produktmedia.

– Genom min far fick jag möjlighet att sommarjobba på Coated Screens Ltd i England, närmare bestämt på 122 Carshalton Road i Sutton, norr om Brighton – inte långt från Engelska kanalen, förklarar Staffan Cedrenius.
– Meningen var att jag skulle bättra på mina kunskaper och färdigheter i engelska, men det bar sig inte bättre än att jag fastnade för jobbet eller hantverket och blev kvar.

Det engelska Coated Screens gick dock sitt öde till mötes i och med en konkurs för ett antal år sedan.

Staffan Cedrenius

Startade eget
Väl tillbaka på fosterländsk mark och med de före detta kollegernas goda minne, startade Staffan Cedrenius det egna företaget; Coated Screens Scandinavia AB. Några år senare var Göteborgsföretaget Boll & Nordeke, ett välkänt namn inom den grafiska industrin, föremål för ett par överlåtelser och köp, för att slutligen hamna i Heidelberg-koncernen.

– I den vevan passade jag på att lägga ett bud på deras screensektion, som jag till slut fick köpa och samtidigt började deras medarbetare Antony Simsson hos mig, berättar Staffan Cedrenius.

De 20 första åren var fokus på framför allt screenramar och färdigpreparerade schablon till industriföretag. Nu, drygt 30 år senare, har man etablerat sig som det mest specialiserade företaget på screenramar i Sverige.

Från kontoret och verkstaden i Skarpnäck säljer man och levererar egentillverkade screenramar i aluminium eller trä. Man erbjuder sig också att spänna om gamla ramar och säljer förpreparerade ramar med uv-känslig fotoemulsin eller kapillärfilm; allt efter kundernas specifierade önskemål och behov.

Cirkeln sluter sig
Som sagt, världen är liten. För tio år sedan förvärvade ACP Systems inkråmet i dåvarande Hammervalds AB och i den vevan ville Staffan Cedrenius köpa deras screensektion. Av olika anledningar blev affären inte av, men så åtta år senare händer det något.

– Vi hade ju kämpat på med god framgång och positionerat oss som ledande på framför allt specialiserade screenramar, säger Staffan.
– Fredrik Unell presenterade en lösning på hur vi tillsammans skulle kunna bli än mer konkurrenskraftiga, få en bättre infrastruktur och starkare säljkanaler; inte minst kunna bli tydligare för befintliga och blivande kunder i Stockholms- och Mälardalsregionen.

– Hans framtidsvision, om att erbjuda unika helhetslösningar och vara kompletta och starka på både tampo- och screentryck, kändes helt rätt och riktig.

För första gången på ett bra tag, tog Staffan Cedrenius ut två veckors semester, för att bl a träna och koppla av i Thailand. Fast timingen var inte den bästa. Efter knappt en vecka stängde landet ner; restauranger, träningslokaler … allt. Det blev karantän på hotellrummet, men hemresan blev i alla fall av.

Kundfärdiga lösningar
Hos ACP Systems kan man hitta det mesta inom tryck och märkning. Oavsett om det gäller flerfärgsmaskiner, högteknologiska CNC-styrda maskiner och utrustning inom olika tryckmetoder, som företaget och dess erfarna medarbetare kan anpassa för kundernas speciella produktionsanläggningar.
Med erfarenhet och kompetens kan man ta fram enskilda maskiner, men även integrerade projekt för line-produktion. Maskinerna är så pass flexibla, att de går att bygga vidare på med nya komponenter vilket möjliggör att de kan anpassas till kundens verksamhet, även när och om nya behov skulle uppstå.

– Vårt mål är att göra det så enkelt som möjligt för kunden under hela tryckprocessen. Det är därför vi levererar även allt förbrukningsmaterial, som behövs för kontinuerlig drift av produktionen, säger Fredrik Unell.
– Vi blandar t ex alltid tryckfärdig färg i unika nyanser och exakt rätt mängd, som kunden kan använda direkt i maskinen. Det är vi ensamma på marknaden om.

Nyetablering i Polen
Företaget är tämligen unikt, i och med att man kanske har den bredaste bredden. Det är kanske även därför, som man har etablerat ett försäljningskontor i Polen.

– Sedan den 1 januari har vi en heltidsanställd säljare på plats. Redan nu, efter bara några månader, har vi märkt att det finns mycket att göra där, berättar Fredrik Unell.

Tanken var att man skulle kopiera konceptet, som man har i Sverige och implementera det i Polen. Därför är det kanske inte så konstigt, att det har varit en ruggigt bra start för ACP i Polen. Exempelvis har man lyckats knyta till sig några av de större tryckerierna för promotionprodukter.

– Det som gör oss så motståndskraftiga, speciellt när det kommer till de stora kunderna som har riktigt stora volymer som ska tryckas, är att vi kan automatisera trycket i större utsträckning, inflikar Filip Boman, säljare på ACP Systems.
– Istället för att det kanske står en person, som matar maskinen med en artikel i taget, så kan vi installera ett tillägg som gör det möjligt för maskinen att istället kunna matas med 10 artiklar samtidigt.

Andra nyheter i koncernen
Dessutom har man numera ensamrätt på de automatiska screensnurrorna från KTK, ett företag från Portugal, som skulle kunna beskrivas som specialister inom screentryck på textilier.

– Det som särskiljer KTK från andra tillverkare av screensnurror, är det faktum att de är godkända som leverantörer till flygbranschen – en bransch som ställer oerhört hårda krav, säger Claes Lindell, säljare på ACP Systems.
– Dessutom är de otroligt duktiga, när det kommer till service och underhåll. De är snabba på att rycka ut, vilket gör helheten så mycket bättre.

Lanseringen av maskinerna gjordes på mässan Rema Days i Warszawa, Polen den 23-25 mars. Dessutom tar man med sig dessa till Sign&Print Scandinavia i Kista utanför Stockholm, den 5-7 april.

– Det känns tryggt att ha dem med oss, nu när vardagen äntligen är på väg tillbaka till det normala igen och vi verkligen vill fortsätta satsa stenhårt, säger Fredrik Unell.
– Under hösten och vintern har det varit väldigt lugnt, därför har vi bidat vår tid och uppdaterat logotypen, den grafiska profilen och hemsidan.

– Med alla effektiviseringar vi gjort i verksamheten, med det helhetsansvar som vi tar och med den bredd som vi erbjuder, är vi redo för det mesta.

Som om inte det vore nog, kommer ACP, inom några veckor, lansera en ny, helautomatisk DTF-printer. Vid tiden för intervjun kan man inte ge ut så mycket information, mer än att den printar rulle-till-rulle.

– Vi är övertygade om att det är många som kommer se vilka fördelar den ger, konstaterar Fredrik Unell.

Maskin för spänning av screenramar

En härlig nytändning
Åter tillbaka till Skarpnäck och ACP Coated Screens, som sedan många år både har bra produkter och många kunder, som till och med varit med sedan 1980-talet. De flesta finns i Sverige, men genom dotterbolag och filialer finns det kunder även utanför landets gränser.

– Många av våra kunder har behov av speciell kunskap och kompetens och det är då vi kan hjälpa dem med speciallösningar för deras produktion, poängterar Staffan Cedrenius.
– I vår nya konstellation känns det som en härlig utmaning och nytändning. Vi kan erbjuda kunderna, gamla som nya, nya leverantörer och produkter, nya infallsvinklar och möjligheter till helhetslösningar.

Staffan Cedrenius är i botten civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm och han halkade in i screenbranschen på ett språkligt bananskal, skulle man kunna säga. Fast utbildningen har också gjort att företaget ekonomiskt varit väldigt välskött med god ekonomi och lönsamhet.

Jakt på välkända marker
Gamla Coated Screens, om man får uttrycka sig så, har egentligen aldrig marknadsfört sig, utan nästan uteslutande fått nya kunder efter rekommendationer från gamla kunder. Allt har handlat om service, tillförlitlighet och flexibilitet.

– Jag är 57 år ung och har inga avsikter att sluta jobba. Som det ser ut nu, kommer verksamheten och jag och mina medarbetare att bli kvar i de här lokalerna, säger Staffan Cedrenius.

Till vardags bor han i en lägenhet på Odengatan i centrala Stockholm. Nu sitter vi och samtalar på kontoret i Skarpnäck. Runt om i lokalen springer en pigg och vaken hundvalp på 1,5 år och osökt kommer samtalet in på jakt.
Jo, Staffan är en hängiven jägare och har numera sina jaktmarker mellan Flen och Katrineholm; nämligen bestämt i Fjellskäfte. Välkända trakter för statsministern vars sommarresidens Harpsund ligger alldeles i närheten och likaså för undertecknad, som flyttat till Flodafors, bara några kilometer från natursköna Fjellskäfte.
Världen är allt bra liten och cirkeln sluten.