Skapa trygghet med rätt belysning   foto: Jönköpings kommun

Skapa trygghet med rätt belysning

Publicerad
2022-04-04
Skribent
Redaktionen

Dåligt belysta platser skapar stor otrygghet utomhus och mer än hälften av alla kvinnor; 58%, känner olust att vistas utomhus under kvällstid. En undersökning från Belysningsbranschen visar, att belysning är den enskilt viktigaste åtgärden, för att öka känslan av trygghet. Det är till och med viktigare än fler poliser och vakter.

– Kommunala beslutsfattare har ett viktigt uppdrag, att se över obelysta platser och göra dem tillgängliga och trygga, säger Mikael Castanius, VD på Belysningsbranschen.
– När belysning till och med anses viktigare än fler poliser, måste våra kommunpolitiker ta frågan på allvar. Inget tycks ju ha hänt på tio år.

Jämfört med en liknande undersökning, som genomfördes för tio år sedan, känner sig fler otrygga på grund av dåligt belysta plaster.

Tre handfasta tips
Jönköpings kommun är en kommun som arbetar systematiskt med utebelysning. Sedan tio år tillbaka har man en egen belysningsplanerare, en roll som Tor Olsson har idag. Han delar med sig av tre tips.

1. Istället för att satsa ambitiöst på konstnärer och dyra material, kan det vara smartare att rusta upp med lite färg och en enkel, funktionell belysningslösning. Då har man råd att göra tio tunnlar, istället för en tunnel.
2. Kombinera funktion och estetik, för att skapa attraktiva platser som människor vill vistas på, även när det är mörkt.
3. Undvik bländande ljus och hitta rätt balans mellan ljus och mörker. Starkt ljus är sällan lösningen på otrygghet och det är omöjligt att lysa upp varje kvadratmeter av samhället.

Läs mer via denna länk (öppnas i ny flik).