Med gamla kläder på fötterna   Chris Margretts (foto: Filippa Bohlin)

Med gamla kläder på fötterna

Publicerad
2022-04-19
Skribent
Redaktionen
Ämnen
3D

För första gången någonsin, har återvunnen textil använts som råvara, för att 3D-printa skor.

Det hela är ett projekt från The Sole Theory, som man hoppas banar vägen för en ny, lokalbaserad och individanpassad modeproduktion.

– Efterfrågan på mer hållbara produkter är jättestor, säger Chris Margretts, designer på The Sole Theory.
– Det är ingen tvekan om att människor kommer att vilja köpa sådana här skor om vi sätter dem på marknaden.

Varje år importeras ungefär 40 miljoner par skor till Sverige, vilket ofta orsakar stor miljöpåverkan i Asien. Samtidigt går stora mängder uttjänt textil till förbränning här hemma.


(foto Filippa Bohlin)

Motverkar slöseriet
När Chris Margretts började fundera kring hur man kan motverka resursslöseriet, fick han idén att använda fibrer från kasserade textilier, till att göra närproducerade skor.

– De enorma mängderna material från Ostasien, inte minst i form av kläder och skor som flygs hit, har ett oerhört stort koldioxid-fotavtryck, fortsätter Chris Margretts.
– Sedan hamnar det bara i soporna. Den stora grejen med det vi gör, är att återvinna textilt material, för att tillverka skor genom 3D-printing.

Beräkningar visar, att belastningen på miljön kan minska med upp till 95% per sko. Man tror, att det här kan förändra modebranschen i grunden.

– Den traditionella produktionen kommer att bestå, men det kommer att bli ett alternativ med 3D-printing-affärer och drop-off-ställen för materialåtervinning, säger Chris Margretts.
– Du kommer att kunna ta förra säsongens mode till ett ställe och återvinna materialet till dagens outfit på ett annat.

– Dessutom kan antalet komponenter i ett par skor minska från mellan 20-30 idag till kanske 2-3, vilket skulle underlätta återvinning enormt.

Att 3D-printa skor med textilt spill som råvara är ett första steg, men tekniken kan också användas till att 3D-printa andra typer av konsumentvaror och komponenter inom tillverkningsindustrin.
Från att 3D-printa enklare sandaler, hoppas och tror Chis Margretts, att man i framtiden kommer kunna tillverka egna sneakers och perfekt anpassade skor.

Så här går det till

  • Textilfibrer till filamentet kommer från Wargön Innovations test- och demoanläggning.
  • Fibrerna skickas till Stockholms universitets återvinningsanläggning för bearbetning.
  • Filamentförsäljaren Add North tillsätter polyester i filamentet.
  • Sist i kedjan kommer 3D-printertillverkaren ZYYX Labs, som har utvecklat en 3D-printer som kan processera materialet.