Kollektionen hyllar historien   (foto: Fristads)

Kollektionen hyllar historien

Publicerad
2022-04-20
Skribent
Redaktionen

Det var under den sista månaden 2021, som Fristads lanserade en ny, limiterad Heritage-kollektion.

Likt den föregående, har man tagit vara på överblivet material vid framställningen. Fast denna gång i större omfattning.

– Byxan och jackan i kollektionen är tillverkade i överblivet tyg, som använts till modeller av våra arbetskläder som utgått. Detta har varit ett naturligt steg att ta, som en del i vårt arbete med att hitta fler sätt att minska vår miljöpåverkan, berättar Anastasios Lappas på Fristads.
– Det är en svår men kul utmaning, att få till designen när man är begränsad i mängden material, men det är så här vi behöver arbeta framöver – att ta vara på allt vi kan.

Ikoniska plagg
De senaste åren har det varit populärt med, det som kallas, worker-inspirerade klädkollektioner. Trenden var aktuell redan, när den första Heritage-kollektionen släpptes 2019 och har under de senaste två åren växt sig ännu större.

– Vi och många med oss, ser Fristads som originalet av arbetskläder med vår snart 100-åriga historia, säger Sofia Wackling, marknadschef på Fristads.
– Därför tyckte vi att det var dags för oss att återta worker-begreppet i klädsammanhang och ta fram ännu en kollektion, som är baserad på riktiga arbetsplagg.

Fristads Heritage har hämtat inspiration från ikoniska arbetsplagg i arkiven. Plaggen har fått en ny tolkning, med modern och avskalad design.

Tumstocksfickan finns självklart kvar. Kollektionen säljs online på Fristads sajt sedan den 1 december 2021 och så länge lagret räcker.