Utvecklar framtidens skärmar   (foto: Sandra Nayeri/Chalmers tekniska högskola)

Utvecklar framtidens skärmar

Publicerad
2022-02-11
Skribent
Redaktionen

En grupp forskare på Chalmers tekniska högskola utvecklar en ny sorts skärmar, där omgivningens ljus används och energiförbrukningen blir minimal. Konceptet kallas elektroniska papper eller reflektiva skärmar.
Tekniken bygger på ett ultratunt, böjbart nanopapper, som kan återge alla färger som en LED-skärm kan visa.

Jämförelsevis
De traditionella, digitala skärmarna använder bakomliggande ljus, för att lysa upp texter eller bilder. Vilket fungerar bra inomhus, men utomhus i starkt solljus kan det upplevas svårare att titta på dem. Reflektiva skärmar använder däremot det naturliga ljuset runt om oss och härmar sättet som våra ögon reagerar, när vi tittar på ett vanligt papper.

– För att reflektiva skärmar ska kunna få ett ordentligt genombrott och kunna konkurrera med de energikrävande digitala skärmar, som vi använder i dag, måste bilder och färger återges med samma höga kvalitet, säger Marika Gugole, doktorand på Chalmers.
– Vi vill visa hur tekniken kan användas och göra den intressant för marknaden.

Reflektiva skärmar finns redan idag i en del läsplattor, men de visar enbart svart och vitt bra, vilket då begränsar användningen av dem. Om man däremot skulle utveckla produkter med den nya tekniken, kan man hitta smarta användningsområden som exempelvis utomhusreklam.

Läs forskningen via denna länk; https://doi.org/10.1021/acs.nanolett.1c00904