De grafiska branschpriserna   Christoffer Bergfors och Ravindra Parasnis (foto: Björn Dalin)

De grafiska branschpriserna

Publicerad
2022-02-02
Skribent
Redaktionen

Stiftelsen för de Grafiska Yrkenas Främjande; GYF, delade ut branschpriset för år 2021 till Christoffer Bergfors, vice koncernchef på Max Burgers.
Detta för det arbete han och snabbmatskedjan har gjort, för att uppmuntra läsglädjen hos barn. Branschpriset uppgår till 100 000 kronor.

– Böcker har bjudit in till en värld av fantastiska sagor och öppnat upp dramtida möjligheter för barn i hundratals år, säger Ravindra Parasnis, tidigare VD på Grafiska Företagen.
– Genom att hålla en fysisk bok i din hand och läsa ur den, får du något som en skärm inte kan ge. Att väcka läsglädje i tidig ålder är viktigt och att då få tillgång till det tryckta mediet, med alla dess möjligheter, är den bästa starten någon kan få.
– Christoffer Bergfors och Max Burgers har förstått vilka möjligheter trycksaker har, för att introducera barn till läsning och det initiativet vill GYF uppmuntra

Juryns motivering lyder; För att stimulera barns läsglädje och kreativitet delar MAX Burgers ut 5 miljoner böcker, i stället för plastleksaker med barnmålet. Det är både sagoböcker, målarböcker och pysselböcker, som varvas som gåva.
Christoffer Bergfors gillade som pappa, att väcka läsglädjen hos sina barn och det är något som man hos Max Burgers också vill föra vidare, för att uppmuntra barn i tidig ålder till läsning. Ett lysande initiativ som stiftelsen för de Grafiska Yrkenas Främjande varmt omfamnar.

Alla pristagare (foto: Björn Dalin)

Ytterligare tre pristagare
Utöver det stora branschpriset, delar GYF ut tre andra priser. Årets utbildningspris, på 50 000 kronor, gick till rektorn på Beckmans Designhögskola; Annika Berner. Gällande formgivningspriset, som också är på 50 000 kronor, gick det till Sandra Praun, som är en frilansande grafisk designer.
Sist men inte minst, fick de båda studenterna Amanda Sandberg och Linnea Tjernberg, på Linköpings universitet, priset för sin uppsats; En ansvarsfull cigarettförpackning. Uppsatspriset är 25 000 kronor.

Varje år delas priser ut till personer, som på olika sätt, utmärkt sig genom att bidra till branschens utveckling. Årets priser delades ut vid en ceremoni i Stockholm, den 9 november.