150 år i rikets tjänst

150 år i rikets tjänst

Publicerad
2021-12-14
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Print & mer

I år är det ett speciellt år för Bäckhammars pappersbruk, som firar 150 år. Därför har ägaren, Nordic Paper, nu valt att ge ut en ny jubileumsbok.
Skillnaden jämfört med tidigare utgåvor om brukets historia, är att denna inte enbart fokuserar på historia, utan även mycket på nutid. Man gör en del återblickar, men lika mycket handlar den om nutid och fokus ligger på människor.

– Det är ju här och nu vi är och genom historiens duktiga medarbetare som vi har tagit oss hit. Dagens fantastiska människor gör det möjligt att fortsätta Bäckhammars utveckling, säger Marie Stenquist, författare till boken och kommunikationsdirektör på Nordic Paper.

Marie Stenquist på Nordic Paper.

Under de 150 år som gått, har bruket stått pall för mycket; från omvärldskatastrofer och världskrig, till mer interna katastrofer som bränder och omtalade konkurser. Däremot har överlevnadsinstinkten alltid funnits, liksom viljan bland medarbetarna, att fortsätta tillverka en produkt vars användningsområden är nästintill oändliga.

En liten inblick
Verksamheten har sitt ursprung i en hammarsmedja, som anlades på 1680-talet vid ån som flyter genom tätorten Bäckhammar. Tillverkningen av sulfatmassa, en av processerna för tillverkning av pappersmassa, påbörjades 1871 och därefter tillkom ett pappersbruk.
Idag ägs bruket av Nordic Paper, men bland de tidigare ägarna återfinns exempelvis kameratillverkaren Victor Hasselblad, fonden Procuritas Capital och Wermland Paper. Sistnämnda förvärvades av Nordic Paper år 2008.
Totalt sett sysselsätter bruket ca 230 anställda och har två stycken pappersmaskiner, med en kapacitet att kunna producera 159 000 ton oblekt kraftpapper årligen.