Nästan halverad klimatpåverkan   (foto: Fristad Kansas)

Nästan halverad klimatpåverkan

Publicerad
2021-11-09
Skribent
Redaktionen

När arbetsklädstillverkaren Fristads släppte sin hållbarhetsredovisning i år, kunde man påvisad att klimatpåverkan nästan halverats vid produktion.
Ett exempel visar två likvärdiga arbetsbyxor, där det ena paret orsakat utsläpp motsvarande 8,62 kg koldioxid jämfört med 15,77 kg koldioxid i det andra.

Skillnaden motsvarar drygt 46% och den lägre klimatpåverkan beror främst på att bomullen i det ena paret bytts ut mot den träbaserade textilfibern lyocell och återvunnen polyester. Även mängden vatten som har krävts för tillverkningen, minskade med 92%.

– Det här är ett exempel, som visar varför det är så viktigt att mäta klimat- och miljöpåverkan på plaggnivå, säger Lisa Rosengren på Fristads.
– Tack var miljövarudeklarationen har vi numera kunskapen, att göra rätt förändringar i design och produktion. En viktig åtgärd för att möta klimatkrisen skulle därför vara, att införa en obligatorisk mätstandard för alla klädesplagg.

På den globala skalan står textilindustrin för 4-8% av de totala klimatutsläppen, enligt rapporten Fashion on Climate. Det motsvarar de sammanlagda utsläppen från Frankrike, Tyskland och Storbritannien.

Läs mer via länken; https://www.fristads.com/svse/produktinfo/las-mer-om/miljodeklaration-EPD