Evert Grahn storsatsar med Turtle Care   Evert Grahn (arkivbild)

Evert Grahn storsatsar med Turtle Care

Publicerad
2021-09-20
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Produktmedia

Det våras för det nygamla ämnet hypoklorsyra, ett desinfektionsmedel som användes flitigt under krigstiden i början av 1900-talet. Turtle Care AB är ett nytt bolag, som ska marknadsföra produkten Turtle Care Defeat; ett desinfektionsmedel med hypoklorsyra.

Basen i den nya produkten är tidigare nämnda hypoklorsyra och den ska kunna desinfektera ytor, likväl som att den kan rengöra vatten och sår.

– Det är ett fenomenalt ämne, som tråkigt nog föll i glömska när penicillinet uppfanns, förklarar Evert Grahn, grundare och ägare av Turtle Care AB.
– Vi är väldigt glada över att ha återupptäckt det här igen, för det kan göra så mycket mer än att bara desinfektera ytor och ersätta handsprit.

Självklart är det i nuläget en viktig sak att göra, att desinfektera och hålla rent från bakterier och virus. Andra viktiga användningsområden är även behandlingar, renhållning och vattenrening.

– Psoriasisförbundet har börjat prata om att använda det som lindring mot klåda för de som är drabbade av hudsjukdomen. Det läker även sår och utslag för dem som är drabbade, fortsätter Evert Grahn.
– Det pågår en studie på Sahlgrenska akademisjukhuset, för de som drabbats av diabetes och därmed hudsår, under ledning av professor Agnes Wold.

Ofarligt för människor och däggdjur
Studien som Evert Grahn berättar om, behandlas i en artikel från Hallands Affärer. Där har man intervjuat Agnes Wold, som bekräftar en stor blindstudie, där de testar substansen på exempelvis diabetespatienter med kroniskt infekterade sår.

– Det finns även studier från Thailand, där invånarna samlar vatten i stora tankar och det är kanske inte jätteofta som man rengör de där stora tankarna, berättar Evert Grahn.
– Då bildas lätt svamp, sporer och bakterier, men när man har haft i en skvätt av Turtle Care, då har allt det där äckliga försvunnit väldigt fort.

Ämnet används faktiskt redan för rening av vatten på flera ställen. Redan nu finns det stora intressen från företag utomlands. Produktionen ska behållas i Sverige och produkten består egentligen bara av vatten och salt, som man leder en elektrisk ström igenom.

Via denna länk kan man läsa om studier kring ämnet (öppnas i ett nytt fönster); https://turtlecare.se/lankar-till-studier/