Kliver in i en ny bransch   (Genrebild)

Kliver in i en ny bransch

Publicerad
2021-04-30
Skribent
Redaktionen
Ämnen
3D

Det globala stålföretaget SSAB beslutade under hösten att man skulle utveckla verksamheten.
Oxelösund blir platsen, som ståljätten inleder sitt första steg på marknaden för additiv tillverkning; det som även kallas 3D-print.

– Detta är oerhört positivt, eftersom det skapar både arbetstillfällen och breddar SSABs produktportfölj, som gör att vi som företag kan växa ännu mer, säger Johnny Sjöström divisionschef på SSAB Special Steels.

Totalt beräknas investeringen vara värd ca 20 miljoner kronor och produktionen planeras vara igång under andra kvartalet i år.

– Jag tror att detta är bara början. Det finns så många fördelar med att använda sig av additiv tillverkning och fler börjar förstå dessa fördelar och vill använda sig av tekniken, förklarar Johnny Sjöström.

Produkten företaget tar fram är ett metallpulver, som tillverkas av SSAB-stål. Detta ska då användas i 3D-printers för olika konstruktionsdetaljer. Pulvret ska produceras genom att smälta stålet, som med hjälp av en gas, sedan blir i pulverform.
Det som SSAB lyfter fram som fördelar är designfrihet, snabbhet och möjligheten till innovativa lösningar.