Sportig design för hantverkare

Sportig design för hantverkare

Publicerad
2020-11-18
Skribent
Redaktionen

Den svenska designern Jesper Börjesson har, tillsammans med skomakarna Arbesko, tagit fram ett nytt format för skyddsskor; sportiga sneakers. Företaget beskriver det som; ett unikt samarbete där två olika världar möts, för att skapa framtidens skyddsskor.

– Jag har alltid varit intresserad av funktion och mycket av skapandet i modevärlden utgår från just funktion. Under åren har jag samlat på mig kläder och skor från arbetslivet och militären, förklarar Jesper Börjesson.
– Det är fantastiska referenser med tanke på att de skapats för ett tydligt syfte och allt som finns på produkten är där av en särskild anledning.

– Kombinationen av min bakgrund i skobranschen, intresset för funktionalitet och nyfikenhet gjorde att samarbetet med Arbesko kändes naturligt från första början.

Jesper Börjesson

Jesper Börjesson är uppvuxen i Varberg och har 25 års erfarenhet som sko- och kläddesigner. Han är utbildad vid Saint Martins i London och har tidigare jobbat med kända varumärken som Arket och Reebok. Hans designfilosofi är; formen ska följa funktionen, med en unik estetik som härleder till varumärkets identitet och DNA.

Michelin-samarbetet fortsätter
De nya skyddsskorna är dessutom utrustade med den högteknologiska skosulan från däcktillverkaren Michelin; Soles by Michelin.

– Uppdraget från Arbesko var att arbeta fram en säker, hållbar och funktionell skyddssko av högsta kvalitet som användaren stolt kan bära även utanför arbetsplatsen, förklarar Jesper.
– Hela processen var otroligt spännande. När vi skapade skorna blandade vi industriell arkitektur – enkla, rena linjer – med Michelins kunskap om suveränt grepp på vägen och Arbeskos erfarenhet som skomakare.

– Mycket handlade också om materialval – att välja rätt utifrån användningsområde och det skydd användaren behöver.