QR-koden visar produktionskedjan

QR-koden visar produktionskedjan

Publicerad
2020-10-06
Skribent
Redaktionen

I takt med att kundernas krav på rättvisa produktionskedjor och hållbara fibrer växer sig större, lanserar modeföretaget Residus spårbara leveranskedjor i sina plagg.
Genom QR-koder kan man se leverantörernas inverkan på miljön och villkoren för de anställda i fabrikerna.

– Vi ser att många kunder uttrycker misstro inför gröna märkningar och upplever att de alltför ofta stöter på greenwashing, förklarar Eva-Lena Jonsson, design- och produktionsansvarig på Residus.

Det kan handla om plagg som märks med ekologisk bomull eller 100% återvunna fibrer, trots att verkligheten kan vara helt annan.
Företaget ställer frågorna;

  • Hur hållbart är plagget om bomullen är ekologisk, men personen som syr plagget inte har en levnadslön och arbetsrättsligt skydd?
  • Får man kalla ett plagg hållbart om fibern är återvunnen, men infärgningen av tyget utsätter både arbetare och miljö för skadliga kemikalier?
  • Hur vet vi att en fiber är vad den påstås vara om den inte är certifierad eller varumärket åtminstone är villiga att visa varifrån fibern kommer?

Sedan starten 2017 arbetar Residus aktivt med hållbarhet och det är i samarbete med Trustrace, ett svensk-indiskt techbolag, som man nu lanserar QR-koder på plaggens tvättlappar. Via QR-koden går det att se vilka fabriker som tillverkat plagget; från råvara i fibern, till sömnaden av plagget. Oavsett om plagget är nytt eller köpts i andra hand så finns informationen kvar i tvättlappen och kan läsas in av nästa ägare.
Trustrace har även samarbete med modebolag som exempelvis Filippa K, Fjällräven och Houdini.