Med sulor som rallydäck

Med sulor som rallydäck

Publicerad
2020-08-10
Skribent
Redaktionen

I ett samarbete mellan den Kumlabaserade skotillverkaren Arbesko och globala däckproducenten Michelin, har man nu tagit fram skyddsskor med sulor som har egenskaper likt ett rallydäck.

– Arbesko och Michelin har under en tid haft en dialog om att det skulle vara intressant att göra något tillsammans och i april 2019 kom vi överens om att det var dags att sätta igång på riktigt, säger Karin Lidman, VD på Arbesko.
– Vi tog in en extern designer för att hjälpa oss att tänka nytt och satte ihop ett team bestående av våra erfarna produktutvecklare, en svensk modedesigner och Michelins sulexperter. Resultatet har blivit vår nya serie Kontroll som verkligen överträffar våra förväntningar.

– Den kombinerar vår erfarenhet av vad som krävs för att göra en säker och funktionell skyddssko med oslagbara sulor från Michelin och en design som gör att du vill ha på dig skon jämnt och inte bara när du behöver en skyddssko.

Karin Lidman

Soles By Michelin
Den speciella sulan, som används i skorna från bl a Arbesko, är ett specialkoncept från däcktillverkaren; Soles By Michelin.

– När vi väljer nya samarbetspartners väljer vi alltid de bästa och Arbesko är definitivt en av dem. Konsumenter som köper skor med Michelin-sulor ska vara säkra på att de får exceptionella skor av hög kvalitet och sulor med samma prestanda som Michelin-däck, säger Filippo Sartor, på JV International, som utvecklar konceptet på licens från Michelin.
– När vi utvecklade Arbeskos exklusiva sula hade de som krav att den skulle ha ett säkert grepp mot underlaget och vara hållbar. Därför inspirerades Michelins designer av Michelin-rallydäcket NA00 när de utvecklade sulan för att möta Arbeskos behov.

– Vårt samarbete med Arbesko har varit fantastiskt från dag ett då vi har en stark teamkänsla där vi delar samma mål och vision: att skapa produkter av högsta kvalitet och det över tid.

Filippo Sartor

Samarbetet mellan de båda företagen presenterades första gången den 5-8 november 2019, på mässan A+A i Düsseldorf, Tyskland.

– Vi ser det här som starten på ett samarbete som kommer fortsätta under lång tid framöver och komplettera det erbjudande vi har idag. Vårt uppdrag är att skydda hårt arbetande fötter och för att kunna göra det utgår vi ifrån användarens behov och kompromissar inte med kvalitet, säkerhet och funktion, avslutar Karin Lidman.

Arbesko har tillverkat skor sedan 1839 och var en av Sveriges första partiskomakare. Sedan år 2017 ägs Arbesko av det svenska industrihandelsbolaget Bergman & Beving. Tillverkningen sker i Sveriges enda skyddsskofabrik, som ligger i Kumla.
Michelin är en fransk tillverkare av gummi och däck som grundades år 1889 och är noterat på Parisbörsen.