Förädla stretchiga textilier

Förädla stretchiga textilier

Publicerad
2020-05-12
Skribent
Redaktionen

Det finns flera material och produkter som kräver att man har koll på vilken tryck- och märkningsteknik man ska använda sig av. Därför har transferproducenten NS System en utbildningssida som kallas E-Academy, på sin hemsida.
I detta avsnitt tar vi upp vad man ska tänka på vid förädling av stretchiga textilier, som exempelvis; löpar- och cykelkläder, spelartröjor/sportkläder samt arbetskläder i stretchmaterial.

Dessa typer av plagg är oftast tillverkade av ett syntetiskt material, eftersom kläderna ska vara elastiska och sitta tight mot kroppen. Detta för att användarens muskler ska kunna arbeta bättre samt att det ger ett lägre luftmotstånd.
Att sätta ett tryck på löpar- och cykelkläder gör däremot att man ofta måste kompromissa med en del av plaggets funktionalitet. Fast genom att välja rätt typ av transfer kan man avsevärt minska denna påverkan. Dessutom är ett viktigt krav att trycket ska klara många och ibland hårda tvättar.

Tänk på detta
För att hålla plaggen så stretchiga som möjligt, bör man välja en transfertyp med hög stretchighet och tunna färglager. Designen på logotypen bör även göras så att färgytan blir så liten som möjligt.
Ett sätt att göra detta på, är genom att strecka upp logotypen och låta textilens färg ingå som en del av logotypen. Exempelvis kan det finnas en yta bakom logotypen och då kan man välja att markera ytan med ett streck och låta plaggets färg bli en del av ytan. Man kan även perforera logotypen, dvs att göra små hål i en större logotyp.
Det kan även vara värt att tänka på att välja transfertyper som kan värmas på i lägre temperaturer, eftersom att syntetiska material ofta är värmekänsliga.

Spelartröjor/sportkläder
Plagg som spelartröjor och sportkläder är textilier som ställer höga krav på trycket, eftersom de också är tillverkade i syntetiska material för att uppnå den efterfrågade funktionaliteten; de ska vara sköna och luftiga plagg som är både stretchiga och svettavvisande.
Här kommer även kraven på att sponsorerna vill ha sina logotyper tryckta på tröjorna, så då är hållbarheten både A och O. Eftersom att det ofta ska tryckas både spelarnummer och -namn på ryggen, måste trycken också hålla.
Likväl som för löpar- och cykelkläder bör man tänka på att använda sig av en transfer som har hög stretchighet, är tunn, mjuk och kan värmas på plagget i lägre temperaturer.

Arbetskläder i stretchmaterial
På senare år har det lanserats mer och mer arbetskläder i stretchmaterial, för komfort och bättre rörlighet. Även här är en mjuk och elastisk transfer att föredra, för att inte försämra egenskaperna i stretchmaterialet.