En virtuell presentation   Mimaki Tx300P-1800 MkII

En virtuell presentation

Publicerad
2020-05-04
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Print & mer

Fespa 2020 var från början planerad att hållas på IFEMA i Madrid, Spanien mellan den 24 och 27 mars. Riktigt så blev det inte. Med anledning av det rådande virusutbrottet, förbjöds eller avråddes samtliga större samlingar av människor i de olika Europeiska länderna.

Text – Elmer Törnquist
Foto – Mimaki

Det ledde alltså till att den planerade Fespa-mässan inte kunde hållas som planerat. Istället flyttades mässan fram ett par månader. Fast det är många som tycker att mässan är en viktig plattform. Därför valde den japanska tillverkaren Mimaki att hålla en virtuell presskonferens klockan 11, på tisdagen den 24 mars, alltså samma dag som första dagen av Fespa skulle varit.

3D-nyheter för skyltbranschen
Moderator för arrangemanget var Peter Keijzer och tillsammans med försäljningschef Ronald van den Broek, Bert Benckhuysen och Denna Drion. Totalt sett var det drygt 100 personer som satt och lyssnade online, tillsammans med undertecknad.

Bert Benckhuysen

Ronald van den Broek 

Danna Drion

Den första produkten som man presenterade, var den bokstavligt talat stora nyheten Mimaki 3DGD-1800; en ny 3D-printer för objekt upp till 1,8 meter i höjd. Ronald van der Broek var väldigt noga med att förklara att maskinens fokus, inte var mot de som i vanliga fall arbetar med 3D-printers. Nej, denna printer är tillverkad med skylt- och displayföretagen i åtanke.
3DGD-1800, där GD står för Gel Despensing technology UV, vilket är härdningstekniken maskinen använder. En teknik som gör att 3D-printern kan härda det printade laminatet i en hastighet på upp till 35 cm i höjd per timme. Intressant nog använder denna maskin två munstrycken vid formsprutningen, vilket gör att själva 3D-printingen ska gå på halva tiden.

Mimaki 3DGD-1800

Partnerskapet med OKI
Vidare i presskonferensen tog man upp partnerskapet och samarbetet OKI, som berör försäljningen av storformatsskrivarna ColorPainter H3-104s och M64s. Inom ramen för samarbetet är det Mimaki som sköter försäljningen av dessa skrivare, bläcket till dem samt både underhåll och reparation. OKIs skrivare använder sig av inkjet-teknik, precis som skrivarna i Mimakis sortiment.
Sedan mars 2019 har företagen haft ett liknande försäljningsavtal, men som då endast gällde i Japan. Sedan den 1 april i år gäller alltså detta avtal i hela världen. Representanter på Mimaki har tidigare uttalat sig om att de är mycket nöjda med detta, eftersom att båda företagens kunder kommer gynnas av synerierna. Till sin hjälp har Mimaki ett internationellt nätverk med återförsäljare i drygt 150 länder.

ColorPainter M-64s

En hybrid för textilprint
Mimaki UVJ100-160 presenterades, en ny inkjetskrivare som kör rulle-till-rulle. Dessvärre är denna inte tillgänglig för länder i EU, men snabbt beskrivet kan vi nämna att den förväntas sätta en ny standard inom UV-LED-print och kan nå en hastighet på upp till 23 kvm per timme. Bläcket, som har UV-härdning, kan printa på en mängd olika materialtyper.

Mimaki UJV100-160

Däremot var det en intressant presentation av den nya, uppgraderade Tx300P-1800, med tillägget MKII, en hybridprinter som både kan printa direkt på textil och på olika transfermedia. Dessutom har denna skrivare ett dräneringssystem samt utbytbara printplåtar.
Den ska tydligen ses som en instegsmodell, som både mindre och större tryckerier kan ha nytta av. Mimaki har här lagt krutet på kostnadseffektivitet samt den unika kombinationen att användaren kan välja mellan tre olika bläckkombinationer; något som sägs kunna leverera det bästa resultatet för olika printmedia.

Mimaki Tx300P-1800 MkII

Den virtuella festivalen fortsatte
Tillsammans med arrangörerna för Fespa-2020 har man dessutom satt man upp en onlinefestival för de som var intresserade. Den startade samma dag som denna presskonferens och pågår till och med sista veckan i april.
Under detta event på nätet ska man alltså kunna se demonstrationer av nya produkter, ha privata samtal med representanter på Mimaki och höra om nya trender i industrin.
Det var givetvis intressant att lyssna på presskonferensen online, för att se och höra vad som presenterades. Däremot kan det konstateras att det går inte att ersätta en fysisk och riktig mässa med något sånt här.