PET-flaskor i 100% återvunnen plast

PET-flaskor i 100% återvunnen plast

Publicerad
2020-03-19
Skribent
Redaktionen

Sverige är den första marknaden i världen där Coca-Cola lanserar sina PET-flaskor, tillverkade av 100% återvunnen plast.
Detta gäller endast för alla lokalproducerade flaskor. Här gör dryckesjätten även något nytt med etiketteringen; varumärket får inte längre störst fokus på etiketten, istället uppmanas konsumenten att panta igen.

– Vi har ett ansvar att säkerställa att inte någon av våra förpackningar hamnar som skräp i naturen. Omställningen till 100% återvunnen plast är ett stort steg för vår verksamhet, säger Barbara Tönz, VD på Coca-Cola AB.
– Det känns rätt att Coca-Cola i Sverige använder räckvidden och styrkan i våra varumärken för att uppmuntra konsumenter att panta flaskan igen. Coca-Cola vill vara en positiv kraft i de samhällen som vi verkar i och när vi är relevanta och når våra konsumenter gör vi skillnad tillsammans.

Den utmärkande etikettdesignen är en del av ett bredare hållbarhetsarbete, för att uppmuntra fler att panta och öka kunskapen om vikten av insamling som en avgörande del för att möjliggöra en cirkulär ekonomi för plastförpackningar.
Etiketterna på flaskorna blir vita och kommer under en period, att frångå sina karaktäristiska färger för att tydligt kommunicera budskapen; Panta mig igen, Jag är gjord av 100% återvunnen plast och Tillverkad i Sverige.

– För att uppnå en cirkulär ekonomi för förpackningar krävs samarbete genom hela värdekedjan. Jag är tacksam för alla aktörer som visar så stort engagemang för att öka insamlingen i Sverige, säger Sofie Eliasson Morsink, VD på Coca-Cola European Partners Sverige AB.
– Vi har ett fantastiskt retursystem där en majoritet av alla flaskor samlas in, något som i högsta grad möjliggör vår lansering. Tillsammans kommer vi verka för att fortsätta göra det lätt för konsumenter att göra rätt.
– Förhoppningen med initiativet är att öka andelen insamlade flaskor och att till 2025 nå 100%. Vi vill att alla flaskor pantas så att de kan bli till nya flaskor igen.