Papper från jordbruket

Publicerad
2020-03-10
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Miljö

Den globala hygienpappersproducenten Essity investerar ca 400 miljoner kronor i en utbyggnad av fabriken i Mannheim, Tyskland. Anledningen är att man ska börja producera pappersmassa från växtbaserade restprodukter från jordbruket.
Genom ett avtal om exklusiva rättigheter till en ny patenterad teknik, ska man producera massa, baserad på exempelvis vetestrån, som håller samma kvalitet som traditionell träbaserad massa. Vetestrån är en restprodukt som ofta blir kompost eller eldas upp.

– För att stödja våra hållbarhetsambitioner undersöker vi löpande nya produktionssätt. Detta är ett exempel på hur innovation kan bidra till ett hållbart samhälle, säger Magnus Groth, VD och koncernchef på Essity.

Processen medför även lägre förbrukning av vatten, energi samt kemikalier. Produktionsstart beräknas till andra halvåret i år.