Markbladet utökar med ny planprinter   Magnus Elf och Tomas Hammarström på Markbladet Digitaltryck samt Simon Nyman från Signcom

Markbladet utökar med ny planprinter

Publicerad
2020-03-10
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Print & mer

Skenes enda tryckeri, Markbladet Digitaltryck, har nu investerat i en ny planprinter från leverantören Signcom.
Valet föll på inkjetprintern Mimaki JFX200-2513ex, som presenterades på Fespa 2019 i München och är dubbelt så snabb som sin föregångare JFX200-2513.

– Vi lanserade studentskyltar på vår sajt fotoklok.se förra året och det slog väl ut. Vi fick in över 2 000 beställningar och på det sättet vi tillverkade dem skyltarna då, var inte effektivt, säger Tomas Hammarström, VD på Markbladet Digitaltryck.

I ett meddelande till redaktionen nämner företaget, att resultatet med den nya maskinen blir en kapacitetshöjning med minst 6 gånger, mot tidigare produktion.

Öppnar nya möjligheter
Förra årets anstormning av studentskyltar kom lite som en chock för tryckeriet, visserligen hade man alltid sneglat på produktgruppen, men man tog inte tag i saken. När man väl bestämde sig för att starta en produktion, hade man tagit fram sex olika layouter i storleken 50×70 cm och hade produkten beställningsklar på hemsidan inom ett dygn.
Nu, lite drygt ett år efter lanseringen av studentskyltar, har företaget även börjat snegla på att trycka skyltar i storleken 70×100 cm. Dessutom har man insett att den nya planprintern öppnar upp för en del nya produkter.

– Hjärnan går på högvarv nu; vad vi kan sälja för andra roliga produkter. Det är ett helt nytt segment av produkter vi kan sälja, för det går att trycka på nästan allt, avslutar Tomas Hammarström.

Minst dubbelt så snabb
När den nya planprintern JFX200-2513ex lanserades förra året, var det en av tillverkaren Mimakis stora nyheter. Jämförelsevis printar föregångaren JFX200-2513 i 12,5 kvm i timmen, uppföljaren printar 25 kvm i timmen, med samma upplösning.

– Läget Draft Mode gör att den kan printa 35 kvm i timmen. I de mest optimala förhållandena kan man därför komma upp nästan 300% ökad produktivitet, sa Ronald van der Broek på Mimaki Europe, när vi träffade honom på Fespa 2019.

Dessutom har modellen som Markbladet nu investerat i en 2,5D-funktionalitet, där programvaran automatiskt beräknar hur de olika lagrena ska ligga och på så sätt bygger upp strukturer. Totalt kan JFX200-2513e printa upp till 17 lager.