I augusti firade ACG Nyström 98 år och här på Nordic Profile Fair, den 14-15 augusti på Elmia i Jönköping, träffar vi Perry Sandell vid montern, som är precis där den ska vara. Det är på monterplats A05:08 som vi känner igen dem på.
TEXT – Elmer Törnquist
Det betyder däremot inte att vi alltid känner igen det man visar, även om vi faktiskt känner igen varumärkena och produktgruppen; brodyr och DTG, Direct-To-Garment-print.
– Vi trycker väldigt hårt på vår DTG-printer Brother GTX just nu, berättar Perry Sandell, affärsområdeschef för brodyr och textilprint.
– Den är extremt snabb och man kan lätt göra 30 tryck i timmen med bara en maskin.
Det är nämligen så att Brother har valt att industrianpassa sin GTX-printer, det för att även kunna rikta sig mot screentryckerier och produktionsenheter med denna printer.
Med Pretreatmakerline har man nu en semiautomatiskt förbehandlingsmaskin. I produktionslinjen, där förbehandlingsmaskin, torkugn, och transferpress ingår, kan man förbereda upp till 300 t-shirtar per timme med endast en operatör.
– Det är bevisat till och med. På Fespa stod det personal från Spreadshirt i Brothers monter och visade hur de jobbade med denna. Det gick verkligen undan.
Mycket av den nyfunna farten kommer tack vare de nyutvecklade print-huvudena i maskineriet, som lägger ut mer vitfärg än tidigare på bara ett svep. Denna Brother-printer är utrustad med wet-capping-tekniken, som håller huvudena våta och gör att print-huvudena inte torkar.
– Det har tidigare varit ett problem med att huvudena torkar igen, berättar Perry Sandell.
– Maskinen kan stå still i upp till 14 dagar utan problem. Sen är det autocirkulation i färgbehållaren, så att färgen inte sedimenterar, alltså blir för tjock.
Det man visade här på mässan inom direkttryck på textilier var alltså hela produktionsprocessen; en förbehandlingsmaskin, en torkmaskin, en transferpress, en printer och slutligen en torkugn. Men …
Snart klar för leverans
Som vi vet är det ACG Nyström som har fått den stora rättigheten att vara återförsäljare till Coloreel-maskinen, den maskin som fått i princip alla broderier att lyfta på ögonbrynen det senaste året.
– Den tillverkas och monteras i Åtvidaberg, i Facits gamla lokaler. Nu är vi ganska nära att kunna leverera den första maskinen, vilket är skönt för att nu har orderstocken blivit väldigt lång.
Det som fångar våra blickar nu är däremot den lilla brodyrmaskinen från Tajima. Den är lik ACG Nyströms monter, i det avseendet att man känner igen den, men ändå inte. På den här känner man igen utseendet och formgivningen, men den är ändå så pass liten att man knappt kan tro att det ändå är en maskin från Tajima. Vanligtvis fokuserar tillverkaren på maskiner inom industrisegmentet.
– Det som är, är att det finns många klädbutiker i branschen som köper brodyrtjänster från andra företag, berättar Perry Sandell.
– Men ibland så kan man vilja ha en liten enhet i sin egen lokal, för att kunna göra snabba leveranser till kunder.
Med det menas givetvis inte att man ska ha en hel produktionslinje med stora 6-huvudsbrodyrmaskiner, för de stora jobben kan man ju fortfarande lägga ut till de som verkligen kan sin brodyr och sina brodyrkort.
Men däremot vill kunden i fråga kanske ha ett litet smakprov med sig hem, på sin tilltänkta beställning. Det kanske är som så att kunden endast behöver ett par nya arbetskläder med brodyr, med väldigt kort om tid. Då kan det kanske vara en idé att ha en liten brodyrmaskin i lokalen.
– Den här mindre maskinen från Tajima är mycket mindre än de andra modellerna och lite lik en hemsymaskin, men det sitter fortfarande samma komponenter i denna, som det sitter i industrimaskinerna.
Det som är skillnaden är givetvis hastigheten och storleken av brodyr man kan göra. Hastigheten är 800 stygn per minut, kontra industrimaskinerna som gör 1 200 stygn per minut.
– Alla tillbehör passar fortfarande och det blir samma kvalitet på brodyren, men den är som sagt lite långsammare och har en lite mindre yta.
Tajima är ett gammalt och välkänt varumärke inom kretsarna, likväl som ACG Nyström är. Om två år smäller det av för 100-årsjubileum. Reimar Westerlind, som köpte det som då hette A C Gustafsson år 1961, är fortfarande är aktiv i företaget och har säkert storartade planer för firandet.
…