Fespa-mässan i München, den 14-17 maj, markerade tiden för lansering av SAis Flexi 19 för EMEA-regionen; Europa, Mellanöstern och Africa.
Bara tre veckor tidigare visade man upp den i hemlandet USA, på ISA International Sign Expo, den 24-26 april.
Text & foto – Elmer Törnquist
Det är en stor uppdatering av flaggskeppet; programmet Flexi som lanserades. Den har dels fått en ny 64-bit RIP, dels ett flertal nya hjälpmedel för att öka produktiviteten. Det är egentligen det som denna mjukvara ska vara till för.
– Det är en av få kompletta lösningar för den grafiska branschen. Det är en allt-i-ett-lösning som hanterar allt från designen och utskrifterna, till olika skärningar och mer, säger Marc Hermans, på SAi.
– Istället för att våra kunder ska behöva använda flera olika program under ett helt printjobb, så har vi skapat en lösning för att endast behöva ha ett program.– Det är trots allt mycket tid som går åt till att importera och exportera filer mellan programmen. Det innebär även att mycket kan gå fel, exempelvis med färghanteringen.
Behåll underlaget och räkna rätt
Underlaget för ett printjobb är kärnan, det är essensen. Man kanske har spenderat allt från en timme, till en hel dag med designen och underlaget. Är det något man egentligen, helt frivilligt, vill ge ifrån sig i en PDF till kundens mail?
– Om kunden har underlaget i sin inkorg så kan kunden lika gärna hitta någon annan som gör samma jobb, fast billigare, säger Marc Hermans.
En lösning på detta introducerade man för ett par år sedan, där kunden, i en säker miljö för underlaget, kan godkänna och komma med feedback om ändringar.
– Just detta är inte själva kärnan i ens arbete, men det är en viktig del för att få jobbet gjort.
En kostnadsberäkning har nu implementerats i programmet, kanske inte heller det en kärnfunktion i själva arbetet, men en viktig del i att få rätt betalt för arbetet.
– Istället för att höfta med ett pris till kunden, som kanske blir högre än arbetet, räknar Flexi in olika parametrar; materialkostnaden, efterbehandlingen, arbetskostnaden mm, fortsätter Marc.
Så nära det går
Totalt sett är det 12 nya tillägg i programmet som kan göra det till en tidsbesparande tjänst att använda; från en liten linjal på det utskrivna för att spara materialet som blir över, till ett verktyg att få närmast möjliga nyans på en CMYK från en Pantone.
– Alla skrivare har en färgbredd, inom ramen för vilka färger de kan printa. Vissa av Pantone-färgerna ligger utanför den färgbredden, vilket gör att det aldrig går att printa dessa färger.
– Men om färgen är inom färgbredden så måste man fortfarande ha den i CMYK, därför har vi ett verktyg som hittar närmast möjliga nyans, med optimal precision. Slutkunden vill inte ha en ungefärlig färg, de vill ha rätt färg.
Marc fortsätter även med att dra ett exempel, om en nystartad skylttillverkare som ska göra en skylt åt ett större företag. Då måste man ju ha rätt typsnitt.
– Det händer att kunder skickar in en bild på deras typsnitt och därför har vi infört hjälpmedlet Find My Font. Där laddar man upp bilden och systemet letar efter de typsnitt som bäst matchar det på bilden.
– Det sparar jättemycket tid och ökar således produktiviteten.– Vi är lite som en schweizisk fickkniv och vill ge grafiska företag den bästa hjälpen de kan få, för att öka produktiviteten.
Dessutom har man presenterat en app som heter VirtualSign; där man använder AR, även kallat Augmented Reality eller förstärkt verklighet, för att projicera en bild av hur skylten kommer se ut i verkligheten.
I en värld av prenumerationer
Man kan tydligt höra stoltheten i rösten när Marc berättar om att de är en av de första på marknaden att erbjuda både prenumeration och köp av programmet. Det enda som skiljer de båda åt är hur man vill betala för tjänsten och hur uppdateringar i programmet kommer.
SAi Flexi är ett program som fortsätter uppdateras kontinuerligt och det kan bli spännande att se vilka nya lösningar som företaget kommer på.
…