En pionjär inom digitaltryck   Kornit Digitals Avalanche PolyPro

En pionjär inom digitaltryck

Publicerad
2019-09-16
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Reportage

Med tre DTG-printers, direct-to-garment, var israeliska Kornit Digital, specialiserade på digitaltryck mot den textila industrin, på plats på Fespa 2019, den 14-17 maj.

Steffen Fanggård och Claes Lindell

Text/foto – Elmer Törnquist

Till sin hjälp hade man Claes Lindell och Steffen Fanggård, från Juhl Svenska AB och danska Juhl A/S, distributör för den skandinaviska marknaden. Inledningsvis är det intressant att poängtera att Kornit Digital äger patentet för ett förbehandlingssystem i maskinen. Det betyder att produktionen inte behöver förbehandla, innan själva trycket sätts på plagget.

– Man lägger bara på en T-shirt på bordet och kör igång. Det är en sk wet-to-wet-process, berättar Claes Lindell.
– Sedan lägger man tröjan på ett torkband så bläcket fixeras i fibrerna.

Med röd, grön och vit
I början av året lanserades modellen Atlas, den snabbaste DTG-printern i sortimentet, med ett utökat färgspektrum och ett skrynkelskydd.

– Det är den snabbaste maskinen Kornit har och med de dubbla printborden kommer man upp i ungefär 175 tröjor per timme, berättar Steffen Fanggård.
– Systemet har en detektor för skrynkliga plagg, som ser till att plagget ligger ordentligt. Den printar inte om det skulle vara skrynklor.

För att få ett så brett färgspektrum som man vill ha, så har Atlas en utökad version av CMYK. Utöver primärfärgerna cyan, magenta och gul samt färgen svart, används även komplementfärgerna röd och grön samt vit.

– Vanligtvis när man printar använder man CMYK, men i Atlas har man även röd och grön som gör att man får ett färgspektrum på 30% mer än tidigare, fortsätter Steffen Fanggård.
– Det hela gör att det blir väldigt detaljrika tryck på kläderna.

Det vattenbaserade bläcket som används heter NeoPigment och är ett Oeko-tex-certifierat och GOTS-godkänt bläck. Det betyder att det är fritt från ohälsosamma kemikalier och håller de sociala och miljömässiga kraven som ställs.

Återvinner bläcket
Modellerna i den nya HD-serien återanvänder en stor del av bläcket vid rengöring. Maskinerna i serien använder också NeoPigment- och Eco-Rapid-färger, även detta är färgbesparande.

– Med Storm II får man med CMYK+vit, men med HD6 får man 6 färger. Precis som på Atlas är det den utökade färgblandningen med CMYK, röd och grön + vit, berättar Steffen Fanggård.

– Det som är speciellt med denna är att man återanvänder bläcket också. Tidigare gick mycket bläck förlorat som bara åkte ner i en behållare efter varje rening, men nu kan man spara upp till 30% genom denna process, säger Claes Lindell.

RIP-programmet som används heter ColorGate och är utformat för att använda basfärgen i plagget tillsammans med trycket. Det hela gör att trycket blir tydligt och detaljrikt. Claes och Steffen håller nu upp varsin svart T-shirt, båda med ett stort lejon på framsidan.

– Det blir liksom inte som en stor kaka. Hade det här varit en transfer hade man fått en kant runt om motivet, men här har man alltså möjligheten att trycka och använda tröjans basfärg, berättar Claes Lindell.

Med ny teknologi
För polyestertryck har Kornit Digital kommit med Avalanche PolyPro, deras första system med NeoPoly-tekonolgin. Då polyester är det näst vanligaste materialet att använda till T-shirts, speciellt inom sport- och träningskläder, är det inte konstigt att man lanserat denna DTG.

– Om man skulle vara ute och jogga med en transfertryckt tröja, skulle man snabbt bli rätt svettig där transfern sitter. Men eftersom materialet kan andas med detta tryck får vi inte samma problem, säger Claes Lindell.

Det är världens första maskin som kan digitaltrycka direkt på polyester och polyesterblandningar, utan att färgen migrerar.

– Det är verkligen enastående, trycken sitter som de ska. Man har gjort tester där man tvättade en av de tryckta tröjorna 30 gånger på raken, men inget hade hänt med färgen i trycket, fortsätter Steffen Fanggård.

Lite drygt en månad efter Fespa i München hölls textilmässan ITMA i Barcelona, den 20-26 maj. Där lanserades för första gången den nya Kornit Presto, som är en av världens mest eftertraktade rulle-till-rulle för direct-to-fabric-tryck.
Precis som med deras DTG-printers behövs varken något externt system för förbehandling eller tvätt. Här behövs inte heller någon tork, eftersom Presto har inbyggd tork.

Till hemsidan för Oeko-Tex

Till hemsidan som beskriver GOTS