Screen, transfer och laser är modellen

Screen, transfer och laser är modellen

Publicerad
2019-06-24
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Reportage

Med gedigen kunskap och en enastående erfarenhet är Mats Nordblom en av branschens verkliga veteraner och med sitt KE Levin AB har han ett sortiment av screen, transfer och laser, som verkligen imponerar.

Text – Lars Knapasjö
Foto – Eric Windahl

Mats Nordblom

Sedan snart 40 år har företaget KE Levin AB sin utgångspunkt från sörmländska Enstaberga och i visningsrummet kan vi skåda åtskilliga av de produkter, som man marknadsför på den svenska marknaden.

Ett världsledande märke
Sedan 1983 bygger ROQ, tidigare känd som S. Roque, automatiska screentryckmaskiner. De är kända för sin gröna färg, men ännu viktigare för sin legendariska precision, tillförlitlighet och hållbarhet. De här karusellerna har sin marknad, inte bara i Sverige, utan över hela världen med ett globalt nätverk av agenter och kundservice. Hittills har ROQ haft en sammanlagd årlig tillväxt på 20% under de senaste 12 åren. Därför är ROQ en av de världsledande inom segmentet automatiska screenpressar.

– Vi har exempelvis ROQprint Next, som har en produktionskapacitet på 20% mer jämfört med motsvarande maskiner från andra märken, förklarar Mats Nordblom.
– Med ny teknologi har de här maskinerna de allra bästa egenskaperna och funktionerna för ett exakt, mångsidigt och snabbt arbete, samtidigt som de är otroligt användarvänliga.

ROQprint Next trycker mellan 6-18 färger med en maximal tryckyta på 850×1000 mm och en maximal produktion av 1 200 plagg per timme. Några av de viktigaste tekniska egenskaperna är den elektriska rotationen med servomotor, tryckhuvuden med individuella lyftsystem och en rejäl 10-tums pekskärm för enkel programmering.

Transfer på ett smart sätt
Andra produkter i ROQ-sortimentet är exempelvis ROQ Eco med vakuum-paletter och ROQ Flash mellantorkar med digital kontrollpanel för tid, temperatur och för torkning och härdning mellan tryckstationer. ROQ Pack, som är ett nytt, effektivt och automatiskt förpackningssystem för packning av bl a plagg i hastigheter upp till 700 enheter per timme.

Fast KE Levin har också ett transfersortiment, som heter duga och som är baserat på en specialutvecklad printer med vita toner av varumärket OKI. Det japanska OKI etablerade sig år 1984 i Europa med Düsseldorf som bas. Det här var ett led i OKI-gruppens globaliseringsstrategi. Vid den här tiden var kärnverksamheten inriktad på försäljning av matrisskrivare. De mekaniska skrivarna med band var och fortsätter att vara så robusta att de fungerar i alla miljöer, håller många år och är en viktig del av affärsverksamheten. Det skriver OKI på sin hemsida.
Sedan många år finns också printrar baserade på toner-teknik för kontorsbruk i sortimentet.

Det nya är OKI White Toner Laserskrivare, som är en toner-printer, också den med vita toner. Fördelen med toner är att det är torrt. Skrivaren fungerar som vilken kontorskopiator som helst och är mycket lätt att hantera. Dessutom lämnar OKI 3-års på-platsen-garanti.

Genom samarbete med tyska Forever tillhandahåller KE Levin sedan flera år olika typer av transferpapper för dessa OKI White Toner-skrivare. Exempelvis Forever Laser Dark (NoCut) Low Temp, som gör det möjligt att dekorera även svarta och mörka plagg, utan att behöva rensa motivet före dekorering.

– OKI Pro8432WT är den senaste modellen med ny teknik, säger Mats Nordblom.
– De stora fördelarna är att man kan framställa transfers i en vanlig kopiator för produktion i små serier; från några få upp till femtio eller fler enheter.

Ett tekniskt genombrott
Motivet kopieras i kopiatorn på ett sk A-papper, som är en värmetålig plastfolie och överförs sedan med transferpress på ett sk B-papper, som består av vitt pulver och en limsubstans. Resultatet blir en rensad och färdig transfer; något som spar tid och dessutom möjliggör att man kan få fram alla regnbågens färger.

– Personligen tycker jag, att OKI Pro8432WT för A3-ark är ett genombrott i tryckteknisk utveckling, eftersom den skriver ut i vilken färg som helst, inklusive vitt, är lätt att använda, prisvärd och idealisk för kreativ grafik.
– Pro8432WT skriver ut solida, skarpa, ljusa/vita färgmotiv på ett brett utbud av media.

– I kombination med Forever transfermedia och OKI-skrivaren med vita toner öppnar det upp fantastiska möjligheter för alla användare.
– Mjukvaran låter användare göra småskaliga serier med hög upplösning, effektivt och med ett resultat som är mjukt tryck på textil och med möjlighet att bl a justera den vita täckningen.

Laser har framtiden för sig
Under mer än 25 år har lasertekniken utvecklats och utvecklingen accelererar hela tiden. KE Levin samarbetar med ledande företag, som tillverkar lasersystem med CO2-, YAG- eller Fiberteknik.

I företagets sortiment hittar vi bl a NRG laser, som är ett prisvärt lasersystem utrustat med en CO2-koldioxidlaser. Den har en hög flexibilitet och prestanda, som gör att dess laserapplikationer lätt kan appliceras i olika produktionslinjer och på en mängd olika material, t ex. akryl, trä, gummi, läder och glas. Den är tillverkad enligt internationella standarder och drivs av en PC med mjukvaran Icaro. Användaren kan enkelt ställa in olika parametrar för bästa prestanda. Grafik i bl a olika CAD-format kan importeras och det finns möjlighet att redigera såväl text som bildmaterial.

– Den moderna lasertekniken är av high-tech-karaktär och kräver ingående kunskaper om teknikens möjligheter; något som KE Levin har tillgång till genom sitt samarbete med ledande företag i branschen, påpekar Mats Nordblom.

Ett annat märke i lasersortimentet är Matrix, som är ett system för skärning och märkning. Den är monterad med ett 3-axlat galvohuvud och en koldioxidlaser. Den kan utrustas med ett matarsystem för material på rulle och lämpar sig för att arbeta med textilier, läder mm inom mode- och klädindustrin.

Allt har en början
Mats Nordblom är en 40-talist med energi och stort engagemang. Hans bana, efter militärtjänsten och språkstudier i engelska Cambridge, blev en tid på bank, innan studier på Br Påhlmans Handelsinstitut tog vid. Därefter följde arbete i utlandet. Åter i Sverige arbetade Mats under några år med försäljning av stål till svensk verkstadsindustri. I samband med att studier på Berghs avslutades, svarade han på en annons om en försäljningschef till ett företag, som hette KE Levin Maskin AB och som på den tiden låg i Hammarby Industriområde, i de södra delarna av Stockholm. Året var 1977.

– Företaget sålde färg och maskiner och framför allt styrsystem till excenterpressar, berättar Mats Nordblom.
– Just styrsystemet var den stora försäljningsprodukten och företagets egen uppfinning.

Excenterpressning är en teknik där en sk excenterpress genom olika antal slag pressar ett arbetsstycke till önskad form. Maskinen kan utföra flera olika moment, vilket gör den både användbar och kostnadseffektiv i många sammanhang, framför allt i tidigare industriproduktsmiljöer.
Pressning är en gammal teknik, som tog sin början i traditionella smedjor. Här formade smeder arbetsstycken av metall genom att hetta upp dem och slå dem upprepade gånger med en slägga. Pressmaskinerna bygger på samma princip, men är naturligtvis mycket effektivare och involverar ingen mänsklig muskelkraft.

– Tyvärr orsakade de här maskinerna ibland skador på operatören, exempelvis när fingrar inte drogs tillbaka innan slaget kom, förklarar Mats Nordblom.
– Det elektromekaniska styrsystem som företaget tagit fram, i slutet av 1960-talet var det enda som var godkänt av Arbetarskyddsstyrelsen och det blev en stor försäljningssuccé. Det behövdes ingen marknadsföring och systemet hade en enormt starkt marknadsposition.

Eftersom KE Levins styrsystem var de enda som fick användas på excenterpressar i Sverige, krävdes minimal marknadsföring och försäljningsinsats. Det huvudsakliga arbetet för Mats kom att bestå i att, tillsammans med övriga medarbetare på KE Levin, marknadsföra screentryckfärger och maskiner. Han fick åka på en introduktions- och rundresa till USA och fick bl a besöka Chicago för studier i färgtillverkning och screentryckning. Vidare till Schweiz och en introduktion till screenduk, film och emulsioner för screentryckformar.

Ett expansivt 1980-tal
Hustrun till KE Levin var den, som drev företaget vidare efter makens bortgång 1974. Med åren tyckte hon, att det var nog och ville sälja företaget. Av den anledningen delades företaget upp och de olika verksamheterna såldes av.

Kvar blev delen med screentryckmaskiner från olika tillverkare, främst i Europa. Under sin anställning hos KE Levin hade Mats breddat sortimentet med nya leverantörer på detta område, som tidigare hade varit en liten del av verksamheten i företaget.

Det var märken som italienska FAS (halvautomater), tyska Thieme (3/4-automater), japanska Sakurai (cylindertryck för screen) och senare tillkom engelska ColorDry (UV-torkar) och österrikiska MHM (textiltrycksautomater). Märken som uppskattades mycket av svenska screentryckare och en del av dessa maskiner finns fortfarande i bruk ute i landet. KE Levin server dem fortfarande och har en hel del reservdelar på lager.

När det stod klart att företaget skulle säljas och att det inte fanns något intresse från marknaden för screentryckmaskindelen, som befann sig under introduktion, blev Mats tillfrågad av några av tillverkarna om han var intresserad av att representera dem.

– Jag kom överens med fru Levin om att ta över screendelen med maskiner och fortsätta under namnet KE Levin, säger Mats Nordblom.
– 1980 tog jag över verksamheten och bildade ett eget bolag; KE Levin Screenmaskiner AB.

Större delen av 1980-talet var en ekonomiskt expansiv period efter devalveringarna i början på 1980-talet. Affärerna blomstrade och screen i alla dess former sålde enormt bra. Omsättningen ökade med 100% och lönsamheten var stor.

Service var och är en viktig del att tillhandahålla. Här gäller det att snabbt få fram delar och serva maskinen, om den någon gång stannar. KE Levin kunde ge en verkligt flygande service, då Mats hade flygcertifikat och kunde, tillsammans med tekniker, snabbt vara på plats varsomhelst i södra eller norra Sverige.

1990-talets baksmälla
Så småningom kom 1990-talet och med den en ränta på 500% och allt tog fullständigt tvärstopp med en gång.

– Det var konkurs efter konkurs och begagnade maskiner såldes till utlandet på löpande band, berättar Mats Nordblom.
– Nya maskiner såldes för en spottstyver och spekulanter kom flygande från utlandet och gjorde många gånger goda fynd.

– Självklart blev det en tuff tid även för oss på KE Levins och efter ett par år tog vi beslutet att avveckla färgsidan och koncentrera oss på maskiner för screen- och tampotryck. Så småningom kom även transfer och laser.

Mats Nordblom berättar med inlevelse om laserteknik och om CNC-maskiner och om noggrannhet på 1 000-dels mm i diameter och på olika media och material.

– Akryl är exempelvis ett material som har framtiden för sig när det gäller både skärning och märkning med laser, påpekar han.
– Det är tacksamt att bearbeta och har väldigt stora användningsområden, inte minst inom dekor och skyltning.

– Vi har maskiner och mjukvara som kan bearbeta akrylskivorna så att de kan lysas upp med LED-ljus och få ett jämt och mjukt ljus, vilket ökar exponeringsförmågan.

Alternativ för framtiden
Idag består KE Levin av Mats Nordblom själv med medarbetare samt extern service. Samtidigt skulle man vilja vara ytterligare en person, för att svara på kundefterfrågan.

– För egen del har jag trappat ner lite jämfört med tidigare, men är fortfarande väldigt aktiv, säger Mats Nordblom.
– Under de senaste åren har vi väl sålt 20-30 system, men det finns en potential för en mycket större omsättning. Fast då kanske jag vill växla över till någon annan; en skicklig entreprenör eller ett större företag som ser möjligheten att komplettera sitt utbud med vårt sortiment.

– Exempelvis finns det idag en bristande kunskap på industrisidan vad screen- och tampotrycket egentligen kan klara och att det kan vara lösningen på många olika problem.

När det gäller den framtida tekniska utvecklingen, tror Mats Nordblom att grundprinciperna i stort sett kommer att vara desamma. Det kommer att ske en utveckling när det gäller mer miljövänliga kemikalier och förbättrad överföringsteknik. Likaså nya system för att snabbare, enklare och billigare framställa schabloner, men mycket under himmeln kommer att vara som det hittills varit.

Säljarens roll
Innan KE Levin kom in i Mats liv, var han en period anställd som säljare på metallgrossistföretaget Söderberg & Haak i Stockholm. Den erfarenheten har gett honom ett perspektiv på säljarens roll.

– På den tiden skickade företaget ut ett kort om att deras säljare skulle komma på besök och det räckte för att dörrarna skulle öppnas och man välkomnades med stort intresse för vad man hade att presentera, säger Mats Nordblom.
– Idag är det helt annorlunda, eftersom mycket hanteras över internet och via hemsidor. Meddelanden flyger jorden runt på bråkdelen av en sekund och man ringer Japan och USA direkt från bilen. Det är lekande enkelt att skicka förklarande bilder och instruktionsvideor över nätet från leverantörer till kunder.

För de mer avancerade maskinerna och utrustningarna flyger man med kunden till tillverkningsfabriken för bara bråkdelen av vad det kostade för 40 år sedan. Då kunde en ordinarie biljett mellan Europas huvudstäder kosta 10-12 tusen kronor, medan den idag kan kosta bara någon 1 000-lapp.

– Idag är tiden pressad och det är inte alltid kunden har tid med säljaren, som vill presentera nya produkter. Det heter; ”jag går ut på nätet, när det behövs något …”
– Numera är det kunden som söker upp vad han/hon vill köpa och för säljaren handlar det om att försöka vara med och fånga upp kundens intresse.

Tillbaka där det började
När Mats Nordblom inte finns i företagets lokaler i Enstaberga, så kan man under årets varma månader hitta honom på golfbanan i Jönåker, där han gärna går en runda tillsammans med hustrun.
Mats är ursprungligen från Nyköping, men flyttade till Stockholm i samband med studier och jobb. När han började på KE Levin var familjen bosatt i Nyköping och under några år pendlade han mellan bostaden och Hammarby Industriområdet, innan han fick tillfälle att köpa den fastighet, där kontor, lager och visningsrum finns idag.

– Man har ju hängt med i några år och det har varit och är fantastiskt att få vara egenföretagare och operera utifrån sin egen firma, säger Mats Nordblom.
– Det absolut bästa är alla kontakterna med kunder, leverantörer och kollegor i branschen och alla resor, där man alltid hittar något annorlunda, får nya kontakter och berikas med kunskap man inte hade tidigare.

– Bättre än så här har jag svårt att föreställa mig att det skulle kunna bli.

Enstaberga ligger i Tuna socken i sörmländska Nyköpings kommun och har ca 445 invånare. En av dem är Mats Nordblom – en man som imponerar med sin kunskap och sin erfarenhet, men också med sitt trygga lugn och sin tillfredsställelse med livet.