I Samlarens Café på antikmässan

I Samlarens Café på antikmässan

Publicerad
2019-04-16
Skribent
Redaktionen

Korkskruvar är ett internationellt samlarområde och på Antikmässan, den 14-17 februari på Stockholmsmässan i Älvsjö, ställdes ett antal ut tillsammans med färgstarka reklamskyltar i emaljerad och litograferad plåt.

– Det är ett kvalitetsurval av skyltar och korkskruvar. Korkskruvar är så mycket mer än den vanliga modellen i kökslådan, säger Fredrik Åström, VD på Svenska Kulturpärlor.

 

 

Årets samlare
Förra året vann Fredrik Åström titeln Årets samlare på Antikmässan, en utmärkelse som ger vinnaren möjligheten att skapa innehållet i påföljande års Samlarens Café. Till sin specialutställning tog han med sig många färgstarka reklamskyltar, som härstammar från slutet av 1800-talet till 1950-talet.

– Skyltarna har blivit trendiga på senare år, men de ger också en inblick i svensk näringslivshistoria. Förr var reklamskyltarna mer beständiga. Skyltarna kunde hänga kanske 20-30 år i lanthandeln, säger Fredrik Åström.

Men här fanns också ett urval från en av Sveriges största samlingar av korkskruvar.

– Korkskruvar är ett stort internationellt samlarområde. Sverige har haft en stor tillverkning av korkskruvar, framför allt i Eskilstuna och det finns många olika modeller. Här fanns korkskruvar både för hemmabruk och från barer, säger Fredrik Åström.

Fredrik Åström har dessutom skapat ett digitalt museum och Sveriges största samling av skyltar, vilket vi rapporterade om i föregående nummer av Screen&Marknaden.