Början på ett nordiskt 3D-printingsamarbete

Början på ett nordiskt 3D-printingsamarbete

Publicerad
2019-03-20
Skribent
Redaktionen
Ämnen
3D

I början av december förra året gick startskottet för Nordic AM Group, vars mål är att skapa en nordisk marknad för 3D-printing. En av initiativtagarna är Alfred Nobel Science Park.

– Jag hoppas, att det här kan leda till att industrin i Norden verkligen får upp ögonen för additiv tillverkning, säger Mikael Melitshenko på Alfred Nobel Science Park.

Redan i augusti förra året tog ett antal aktörer inom branschen ett första initiativ till att skapa ett samarbete och en nordisk marknad för additiv tillverkning, s k 3D-printing. På en konferens i Estland, där bl a Alfred Nobel Science Park och Karlskogaföretaget Amexci deltog, fattades beslut om att arrangera ett seminarium i Stockholm under hösten för att officiellt bilda Nordic AM Group. Det var det seminariet, som gick av stapeln i 3DVerkstans lokaler i december.

– Det gick väldigt bra. Vi var 42 deltagare som lyssnade på sex intressanta föreläsningar och efteråt hade vi väldigt bra workshopdiskussioner, säger Mikael Melitshenko, affärs- och projektutvecklare inom Avancerad tillverkning på Alfred Nobel Science Park.

På talarlistan fanns framträdande aktörer som Equinor, Sandvik, Siemens och Wärtsilä.
Mikael Melitshenko tror, att det nya samarbetet ska leda till en positiv förändring för 3D-printingbranschen.

– Jag hoppas också att det skapas forskning kring utveckling av 3D-printing i ett nära samarbete mellan industrierna, akademin och även sådana organisationer som vi.

Vilken roll kan Alfred Nobel Science Park spela i den utvecklingen?

– Jag ser att vi skulle kunna ha en samordnande och möjligtvis även en koordinerande roll i detta. Det finns få timmar över för dem som jobbar i AM-branschen, de har mycket att göra.
– En organisation som Alfred Nobel Science Park, som i sitt DNA ska ha det här med att samordna andra aktiviteter och inte jobba för sin egen tillväxt, kan ta den rollen.

Under seminariet fattades beslut om att initiativtagarna ska ta fram ett förslag till en plan framåt, samt bjuda in till en liknande träff under våren. Allt enligt ett nyhetsmeddelande från Alfred Nobel Science Park.