Hållbart på Nobelbanketten

Hållbart på Nobelbanketten

Publicerad
2019-02-08
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Miljö

Att år 2018 präglades av återvunna och hållbara materialval har knappast gått någon obemärkt förbi. Förutom att det återvunna plagget blev utsett till Årets julklapp, speglades detta även på Nobeldagen i december.
Kronprinsessan Viktoria var iklädd samma klänning som hennes mamma, Drottning Silvia, bar på Nobelmiddagen 1995. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke valde att bära en klänning tillverkad av återvunna och omsydda sidenplagg från Stockholms Stadsmission.

Ett mer miljövänligt tyg
Förutom detta hade Andrea Montano Montes, en marskalk på Nobelbanketten, en klänning helt och hållet bestående av svenskt papper. Dennaa har gjorts med ny och innovativ produktionsteknik, med papper från Nordic Paper.
Med detta nya tillvägagångssätt angriper man ett av de mest utmanande miljöproblemen; påverkan från den ständigt ökande textilindustrin. Exempelvis krävs det i genomsnitt 10 000 liter vatten för att producera ett kilo bomullstyg.

– Det är helt fantastiskt att man tagit steget längre och att en klänning tillverkad av papper syns i det här sammanhanget. Det här ser vi som ett stort steg i rätt riktning för hållbar utveckling och framtid, säger Marie Stenquist, kommunikationsdirektör på Nordic Paper.

Klänningen är framtagen av Fabric Forest, en del av Svenskt Konstsilke AB och är designad av Karolina Nilsson.