3D-tekniken in i filmindustrin

3D-tekniken in i filmindustrin

Publicerad
2019-01-30
Skribent
Redaktionen
Ämnen
3D-print

Med hjälp av 3D-printingtekniken försöker Weta Workshop, verksamma inom design för film- och upplevelseindustri, nu se om man kan tillverka snabbare, större och mer komplexa strukturer, jämfört med den traditionella tillverkningstekniken. Det är på studion i Wellington, Nya Zeeland som man har installerat en Massivit 1800-enhet.

– Vi tillverkar superstora verklighetstrogna figurer som människor, varelser, fordon och andra typer av rekvisita till film- och TV-inspelningar. Vi är alltid på jakt efter ny teknologi som kan producera stora delar i hög fart, säger Richard Taylor, medgrundare, CEO och Creative Director på Weta Workshop.

Taylor uppger att de under 15 års tid har drömt om den dag som en 3D-printer skulle kunna printa delarna de använder till en låg kostnad, men som håller samma kvalitet som de delar de tillverkar traditionellt. Tidigare har man bl a använt mindre 3D-printers, men det har varit begränsningar med dessa. Weta Workshop förväntar sig att kunna spara tusentals dollar genom 3D-printning av stora delar nu.

– Massivit 1800 har överstigit våra förväntningar och sedan vi installerade den har många kreativa idéer kommit upp med vad vi vill uppnå för att fortsätta framåt, avslutar Richard Taylor.

Weta Workshop är en designstudio som har vunnit fem Oscars och fyra BAFTAs, två av de största priserna inom filmindustrin. Studion är exempelvis känd för sitt arbete i filmer som Sagan om ringen, Avatar, King Kong, The Hobbit och Blade Runner 2049.