R&D Spandex/Schneidler har sålt sin första hybridmaskin från den amerikanska tillverkaren M&R Companies. Det var Tryckhuset i Stenungsund AB, som köpte utrustningen. Den här enheten för T-shirt-tryck består av en Stryker ovaltryckmaskin med 10 tryckhuvuden, där man kombinerar traditionellt screentryck med en snabb digital tryckmaskin, som heter Digital Squeegee och som trycker i snitt 400 tryck i timmen.
På Fespa tryckte man bl a ett och samma vita motiv i botten och sedan trycktes det fem olika motiv i följd på svarta T-shirts. Fördelarna är många; bl a att man endast behöver göra ramar för vita färgen, som ska täcka botten på tröjan. Resten av kulörerna som t ex olika Pantone-färger trycks i den digitala delen.
Har man metallic eller andra specialfärger i motivet trycks dessa i Strykern. Här behövs heller ingen tidsödslande sprayning av pre-treat-medel på T-shirten, som på de existerande Direct-to-garment-maskinerna.
Den nya maskinen installerades i Stenungsund under sommaren tillsammans med en ny tork, som härdar plaggen med gas och som räknas som effektivare och mer miljöriktig jämfört med el-torkar.
Lego med kvalitet
Tryckhuset i Stenungsund AB är en av Sveriges största oberoende screen- och transfertryckare. Företaget är i första hand legotryckare, vilket innebär att man utför olika typer av tryck och brodyr och fungerar som en underleverantör till profilföretag över hela Sverige.
Med rätta resurser och professionella medarbetare sköter Tryckhuset kundens hela tryckproduktion eller stöttar vid arbetstoppar.
Lokal produktion effektiviserar
Utöver tryck och brodyr erbjuder Tryckhuset också lagerhållning och olika typer av logistiklösningar; allt för att underlätta flödet för alla inblandande.
I den grafiska branschen flyttas inte sällan produktionen utomlands, men på Tryckhuset ser man fördelarna med att behålla den i Sverige. Med lokal produktion i Stenungsund, förkortas leveranstiderna och kostnaderna för kunden minimeras.
Tryckhuset i Stenungsund bildades år 1986 och redan från början var inriktningen olika former av legotryck och sedermera även brodyr. Grundaren var Anders Andreasson och idag är de tre sönerna Anton, Sebastian och Alexander Fors verksamma i företaget, som omsätter närmare 22 miljoner kronor och har 20-talet kvalificerade medarbetare.