Efter ett åtta års långt partnerskap med Osram, står varumärket Masterlite starkare än någonsin.
Solen stiger långsamt över Malmöstad medan Screen&Marknadens utsända svänger in till hamnen. På Borrgatan 6 parkeras bilen och vi går runt huset. Det första vi möter är den jättelika innergården,med truckar och stål i mängder,omgivet av en storproduktionsanläggning på 4 000 kvm. Men för ett bolag som Regstans Produktion AB, som förbrukar 6 ton stål per dag, är det välbehövligt med mycket plats.
Sedan 1987 har Regstans varit verksam inom industriell legoproduktion och allt vad det innebär med stansning, kantpressning, svetsning, ytbehandling och konstruktionssupport.
De nuvarande ägarna, VD Robert Larsson och Ola Lundblad, tog över 1996 och har på 21 år ökat omsättningen från 2 miljoner kronor till dagens 57 miljoner, med hjälp av de varumärken som ingår i bolagsgruppen.
Den del som bl a arbetar med energibesparande lösningar för tvättstugor går under Tectoflow, medan det vi tittade närmare påvar belysningsdelen med Masterlite och Seelings.
Ett lysande koncept
1999 fick Robert och Ola magkänslan av att det var dags att göra något nytt och spännande. Tankarna föll på belysningsarmaturer.
– Vi hade rätt maskinpark och kompetent personal för att producera armaturer, säger Ola Lundblad, försäljningschef hos Masterlite samt delägare av Regstans Produktion AB.
Sedan kom LED, en belysningsteknik som blir allt vanligare i dagens samhälle. Men först skulle man hitta rätt samarbetspartner.
– Vi vill inte sälja något annat än premium, påpekar Ola Lundblad.
De vill helt enkelt kunna stå för produkterna och slippa reklamationskostnader, då är det viktigt att ha produkter av hög kvalitet som håller. Därför hittade Masterlite hem när samarbetet med Osram inleddes år 2009.
Osram är en av världens största tillverkare av ljuskällor och belysningssystem inom bl a inom- och utomhusarmaturer samt fordonsbelysning.
Masterlite är inte alltid kända för slutkunden, då produkterna oftast används som delar i en helhet.
Det ordinariesortimentet består av LED-moduler, LED-tejp, LED-drivers, LED-skenor och armaturer för olika användningsområden ochinteriörbelysning. Sedan kommer de kundanpassade produkterna.
– Det kundanpassade produkterna förekommer i en mängd olika produkter och projekt, från flygplansbryggor till hamburgermenyer, berättar Per-Olof Foldén, produktionschef hos Masterlite.
SEELINGS – undertaksarmaturer
Med Masterlite koncept SEELINGS ges kunden möjligheten att skapa en spännande och personlig ljusmiljö. Genom att använda 8 olika grundformer, är det bara fantasin som sätter gränser när det kommer till hur man vill belysa.
– Istället för de traditionella undertaksarmaturerna, kan man med SEELINGS skapa spännande ljuslösningar, vägleda och skapa fokus i lokalen, berättar Ola Lundblad.
Genom det interaktiva verktyget på Seelings hemsida, kan man laborera fram spännande kreationer. När man är klar sparar man den som PDF, skickar eller skriver ut för att visa kunden, kollegorna eller vännerna.
För en bättre framtid
Den konstgjorda belysningen, alltså den som vi själva använder inomhus och när det är mörkt, står för ca 20% av världens energiförbrukning idag. LED-belysning spararöver75% i energiförbrukning.
Med andra ord; genom att använda högkvalitativa produkter från Masterlite och Osram, sparar man in på koldioxidutsläppen för att värna om miljö. Samtidigt som en rejäl slant i driftskostnader sparas.
Utvecklingen inom just LED går hela tiden framåt. Det talas om en generationsväxling var åttonde månad, ungefär. Vid vårt förra besök år 2012, var effektiviteten inom LED betydligt lägre jämfört med idag.
– Man talar om lumen per watt, som kan liknas vid hur många liter bensin som förbrukas per mil, säger Ola Lundblad.
– Då var den effektivaste LEDen på kanske 50 lumen per watt.
Idag finns det däremot LED med upp till 150 lumen per watt, mer än så till och med. Jämfört med en glödlampa, som utstrålar runt 14 lumen per watt, eller ett lysrör, som utstrålar mellan 70 och 100 lumen per watt, är LED ett ganska självklart val.
– Det finns 50 miljoner armaturer ute i Europa, som under de kommande åren behöver bytas ut från lysrör till LED, säger Ola Lundblad.
Där ska Masterlite vara med på resan och med effektiva sätt få andra att spara både pengar och energi.
– Man behåller hela chassit, river ut innanmätet och sätter in LED-insatsen. Är det en armatur som sitter högt upp eller om det är ett fint chassi, kan det vara onödigt att byta ut hela, berättar Per-Olof Foldén.
– Sedan slipper man dra om kabel, som annars kan skapa problem.
Att det sedan finns något som kallas ljusnedgång, gör LED än mer åtråvärd.
– LED dör inte som en glödlampa, som helt plötsligt slocknar. Det handlar om ljusnedgång, där branschstandarden är 50 000 timmar L70, berättar Per-Olof Foldén.
– Det betyder att efter 50 000 timmar utstrålar LEDen 70% av den ursprungliga ljusstyrkan.
Denna branschstandard är beräknad utifrån en omgivningstemperatur på 25 grader Celsius. Har man kvalitets LED som Osram tillverkar, har den utomhus och är långt norrut, där det är kallare, så blir ljusnedgången nästan obefintlig.
– Ju kallare, desto bättre, säger Per-Olof.
Case Study
Parkeringshus brukar i de flesta fall vara betongklädda och tråkiga. Men tänk om, tänk på parkeringshuset Stadsberget i Piteå, vars arkitektur och träutsmyckning skapar en häftig miljö. Till det utvecklade Masterlite, i samarbete med Uplight Scandinavia och Osram, anpassade armaturer till LED-moduler med snäv utstrålningsvinkel.
Detta tillsammans med specialprogrammering för belysningen, ger byggnaden en spännande karaktär som efterliknas norrsken.
På hemsidan finns flera andra spännande projekt man har deltagit i; bl a den 40 meter långa och 2 meter höga vepan, som sitter längs en av entréerna till magnifika Tele2 Arena i Stockholm, samt den häftiga ingången till Linnégallerian i Växjö, där man skapat en RGB-lösning där ljusentrén ändrar färg efter operatörens val.
I år firar Regstans 30 årsjubileum och fortsätter i samma takt som förut. Med på resan att belysa vår värld är Masterlite. Nu när vinterns mörker är här.
TEXT – Elmer Törnquist
FOTO – Eric Windahl