Skriv ut din egen mat

Skriv ut din egen mat

Publicerad
2017-10-26
Skribent
Redaktionen
Ämnen
3D-print

3D-printers har sedan länge funnits på marknaden, för att skriva ut olika former i olika material. Nu pågår även flertalet forskningsprojekt, hos RISE eller Research Institute of Sweden, där livsmedel skrivs ut av just 3D-printers.

– Det här med att skriva ut mat, tycker många låter futuristiskt och kanske lite suspekt. Men det handlar inte om att stoppa något konstigt i en maskin som den sedan omvandlar till mat, säger Evelina Höglund, forskare på RISE.

Evelina Höglund arbetar med 3D-printers i två projekt, som båda handlar om att skapa attraktiv och personligt anpassad mat för äldre, som har svårt att tugga och svälja.

– De äldre kan då få en måltid som ser mer inbjudande ut och är mer varierad än det skulle vara att äta en skål puré eller annan konsistensanpassad mat. En 3D-printer får den pureade broccolin att se ut som en broccolibukett, puread kyckling som en kycklingfilé och så vidare.
– Den kan också skapa nya smakupplevelser. Genom att bygga produkten nerifrån och upp kan man göra fyllda produkter, som till exempel oxrulad och man kan välja var i produkten man vill placera ut smakkomponenter. Den kan också göra en annorlunda yta på produkten, forstätter Evelina Höglund.

Flexibiliteten hos 3D-printern gör den till en bra teknik för automatiserad produktion av personligt anpassade måltider. Men forskarna måste lösa utmaningar som att den utskrivna maten ska hålla formen även när man fryser den och sedan värmer den i en mikrovågsugn.

3D-printer ger nya möjligheter
Det har funnits 3D-printers sedan 80-talet, men det tog ända till 2007 innan man började använda dem inom livsmedelsområdet. I dagsläget används 3D-tekniken för att skriva ut allt från hudceller och tänder, till flygplans- och bildelar. Inom industrin kallas det additiv tillverkning och man bedömer det som något som kan komma att revolutionera såväl industriell tillverkning som affärsmodeller.

– Inom livsmedelsindustrin kommer inte 3D-printers ersätta traditionell massproduktion, men kan bli ett komplement till traditionell industri och samexistera där den kan bidra med något extra.

3D-printers erbjuder fördelar som att det inte kostar mer att göra 10 olika varianter av en produkt, än att göra 10 identiska. Andra fördelar med 3D-printers är att man kan tillverka reservdelar och verktyg vid behov, göra lättare produkter med mindre materialåtgång och formge individanpassade produkter.
Enligt Evelina Höglund kan ett konditori som gör figurer till bakverk för hand, med en arbetskostnad på 1000-tals kronor per tårta, göra det betydligt billigare med 3D-printer.