Otrygghet är ett vanligt problem

Otrygghet är ett vanligt problem

Publicerad
2017-10-31
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

Drygt hälften av alla svenskar uppger att de känner sig otrygga emellanåt. De främsta orsakerna uppges vara kriminalitet, få poliser och berusade personer. Detta enligt statistik från Projektengagemangs senaste rapport.
Invånare som bor i Stockholm, Uppsala och Södermanland är de som känner sig mest otrygga i sina samhällen, medan de som bor på Gotland och i Norrland känner sig mest trygga. Totalt har 2 500 personer svarat på undersökningen i åldrar mellan 18 och 74 år.

– Det är väldigt viktigt att känna sig trygg där man bor. Både kommuner och samhällsutvecklare måste därför ta ansvar för såväl ljussättning, som planering vid byggnation och förvaltning. På så sätt kan vi skapa ett tryggare samhälle, där invånarna känner större säkerhet, säger Per-Arne Gustavsson, VD på Projektengagemang.

Hela 73% uppgav att kriminalitet var det som fick dem att känna sig mest otrygga, efter det kommer för få poliser som hela 51% känner sig otrygga med. Bland kvinnor är det inte mindre än sex av tio som känner sig otrygga vid och efter solnedgången.