Kör säkert i mörkret

Publicerad
2017-10-20
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

Höstmörkret har fallit och dagsljuset blir mindre. Även om juli klassas som högsäsong för trafikolyckor, så är det under årets mörka månader som flest fotgängare skadas i trafiken. Därför ställs högre krav på vaksamhet och försiktighet hos bilförare.

– Det kanske bästa du som bilförare kan göra för att bli en säker förare i mörker, är att alltid hålla hastighetsgränsen och aldrig köra när du är trött. I en perfekt värld hade det dessutom varit lagstadgat, att fotgängare ska bära reflexer, säger Marcus Fredriksson, VD på mekster.se.
– Nu är det tyvärr inte så, utan man kan bara påminna och uppmärksamma alla fotgängare att göra sig synliga när de promenerar längs trafikerade vägar.

Marcus 8 bästa tips för säkrare mörkerkörning;
1. Håll hastighetsgränser och avstånd. Man ska aldrig stressa i trafiken, utan håll alltid utsatt hastighetsgräns eller sänk farten om det skulle behövas. I mörker är det svårare att bedöma avstånd, ha därför god marginal till framförvarande bil.
2. Låt bilen stå och åk kommunalt på fredagar. Den vanligaste dagen trafikolyckor sker, är på fredagar och här är det lätt att dra egna slutsatser om vad det kan tänkas bero på. En arbetsvecka har passerat, man är trött och har bråttom hem till fredagsmyset. Än en gång stressa inte i trafiken, välj ett annat transportsätt om du känner igen dig i beskrivningen.
3. Se över din bilbelysning, smutsiga eller repiga strålkastare ger sämre sikt och gör det svårare för dig att upptäcka fotgängare och hinder längs vägen. Hela baklyktor är ett måste för att andra medtrafikanter ska uppfatta din bils utsträckning och inte bli påkörd bakifrån. Kör du ofta på oupplysta landsvägar kan det vara ett alternativ att montera extraljus eller led-ramp för att få en bättre ljusbild.
4. Kontrollera synen och åtgärda om det behövs. Många låter det gå alldeles för lång tid mellan sina synundersökningar. Att köra bil med okorrigerade synfel kan vara direkt farligt eftersom det tar längre tid att uppfatta vad du ser runt omkring dig.
5. Kör alltid utvilad. Om du skulle bli trött får du stanna och ta en vilopaus. Ju tröttare du är desto mer tappar du din koncentrationsförmåga, vilket kanske är extra viktigt under det mörkare halvåret.
6. Många köper dyra bilar och lägger mycket pengar på att ha en säker bil utrustad med flera air-bags, bra däck och senaste säkerhetsfunktionerna men snålar vid byten av torkarblad. Dåliga och gamla torkarblad torkar dåligt, kan repa rutan och orsaka trafikfilm, vilket kan påverka din sikt avsevärt. Se därför till att byta till bra torkarblad regelbundet, en tumregel är var 6:e månad.
7. Vid regn, dimma, blött eller halt vägunderlag krävs försiktighet. Anpassa alltid hastighetenefter rådande väder och underlag.
8. Använd helljuset så mycket och länge som möjligt. Med starkare belysning upptäcker du fortare och lättare fotgängare både med eller utan reflex. Använd därför helljuset flitigt men kom ihåg att blända av i tid när det kommer mötande trafik.