Fotografiska illusioner

Fotografiska illusioner

Publicerad
2017-10-25
Skribent
Redaktionen

Den 19 september öppnade fotoutställningen Nature Illusions på Naturhistoriska riksmuseet, i Stockholm. Utställningen är 25 verk av Erik Johansson, som blev utsedd till Årets Naturfotograf 2015.
Genom sin kamera och fantasi, fångar Erik Johansson surrealistiska idéer som fascinerar, roar och utmanar de mänskliga sinnena. De färdiga bilderna är resultatet av en tidskrävande process, som oftast består av hundratals fotografier sammanfogade till en.

– Bilderna visar med briljans att även iscensatt fotografi kan vara något viktigt och sinnesvidgande naturfotografi som både väcker och påverkar, menar Björn Risinger, generaldirektören på Naturvårdsverket som står bakom priset.

Sedan 2005 har pristagarna i Årets Naturfotograf, förutom ett stipendium om 25 000 kronor, erbjudits möjligheten att ställa ut på Naturhistoriska riksmuseet.

– Utställningen Nature Illusions ger nya perspektiv på vår natur, samtidigt som besökaren får en fascinerande, konstnärlig och utmanande upplevelse. De hisnande och surrealistiska kompositionerna väcker också frågor kring hur vi människor påverkar naturen, säger Claes Enger, projektledare för utsällningen.

Fotografen och bildskaparen Erik Johansson bor och arbetar idag i Prag, Tjeckien. Han började fotografera redan vid 15 års ålder hemma i Götene och har en masterexamen i Interaction Design från Chalmers Tekniska Högskola.

– Jag var väldigt glad att bli tilldelad den här utmärkelsen och det är roligt att se att även andra tillvägagångssätt, än traditionell fotografi kan uppmärksammas. Den svenska naturen är ett ständigt återkommande tema i mitt bildskapande.
– Jag valde att skänka hela prissumman på 25 000 kronor till Cancerfonden, säger Erik Johansson.